5 факта за Финландия, които не знаеш (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 факта за Финландия, които не знаеш (част 2)
Автор: Peika.bg
5 факта за Финландия, които не знаеш (част 2)

Финландия е известна с доброто си и иновативно образование, социалната си система и един от най-високите стандарти на живот.

И въпреки това има изключително много неща, които не знаем за тази северна страна.

Затова сме ви подбрали следните интересни факти:

1. Във Финландия се празнува Денят на провала

Финландците имат особено чувство за хумор, което повечето балканци бихме определили като сухо. Те обаче умеят да иронизират себе си и затова всяка година, на 13-и октомври, празнуват Деня на провала. Целта на този празник е да се отбележат лошите новини, които по някакъв начин застрашават бъдещето, за да бъдат изведени като поуки за бъдещето.

2. Има детска хеви метъл група

Страната е известна с това, че има най-много метъл групи на глава от населението. Това също така включва и децата. Във Финландия съществува детска хеви метъл група, като въпреки тежкия звук, текстовете са детски.

3. Децата прекарват повече време с бащите, отколкото с майките си

Статистика показва, че финландците са единствени сред жителите на развитите страни, където децата прекарват повече време с бащите си, отколкото с майките. Вероятно това до голяма степен се дължи на еманципацията на финландката.

4. Носиш жена си - получаваш бира!

Финландците са много иновативен народ, що се отнася до начините за забавление. В страната се провежда необичайно състезание по носене на жени. Правилата в него са прости: участниците трябва да са съпрузи или обвързани двойки, а мъжът трябва да премине трасе, докато носи половинката си на гръб или на ръце. А наградата, която получава, е теглото на жена си в бира.

5. Обувки Нокиа

Една от честите асоциации, които правим, когато се сетим за Финландия, е корпорацията Нокиа. Марката е известна в целия свят с производството си на мобилни телефони. По-късно обаче започва да произвежда и обувки, автомобилни гуми, пластмаси, оръжия, газови маски и други.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин