5 факта за Лувъра, които не знаеш (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 факта за Лувъра, които не знаеш (част 2)
Автор: Peika.bg
5 факта за Лувъра, които не знаеш (част 2)

Сигурно няма човек, който да не е чувал за най-известния музей в света – Лувъра.

За много хора от различни страни той е сред задължителностите, които задължително трябва да се видят в Париж. В Лувъра работят 2290 служители, след които 65 куратори и 1200 охранители. Музеят в Париж дори има свой отряд от 48 пожарникари, които са на разположение 24/7. 

Ето и още няколко интересни факта за Лувъра:

1. Най-голямата картина в Лувъра е в едно и също помещение с Мона Лиза

Мона Лиза може да е най-известната картина във френския музей, но малко хора знаят, че най-голямата картина се намира в същата стая. Произведението „Сватбата в Кана” на венецианския ренесансов художник Паоло Веронезе понякога грешно е бъркана с „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи, тъй като тя всъщност изобразява първото чудо на Христос – превръщането на вода във вино.

2. В Лувъра има тематичен маршрут „Шифърът на Леонардо”

Музеят има няколко официални маршрута, препоръчани на туристите за по-добро ориентиране в огромната сграда. Един от тях е вдъхновен именно от книгата на Дан Браун „Шифърът на Леонардо”. Ако решите да тръгнете по този път, ще последвате стъпките, които извървяват героите от романа.

5 факта за Лувъра, които не знаеш (част 2)


3. Можете да видите как е изглеждала сградата по време на Наполеон III

В отдалеченото крило Ришельо“, гостната на Наполеон III дава възможността на туристите в Лувъра да видят как е изглеждала сградата по времето на този френски владетел. Той е използвал музея за държавни функции.

4. Превърнете се в експерти по отношение на Лувъра

За да „победите” тълпите туристи, можете да си закупите билет за музея от всяка книжарница "FNAC" (за която има допълнителна такса от около 2 евро, която обаче си заслужава) и да влезете директно през входа Ришельо. Бихте могли да си свалите и официалното приложение на Лувъра, в което може да намерите предварително планирани маршрути през музея, както и коментари от кураторите. Можете да планирате дори своя собствена вечер в Лувъра – в сряда и петък той е отворен до 21:45 ч.
5 факта за Лувъра, които не знаеш (част 2)


5. Арт колекцията в Лувъра се допълва

Макар че колекцията на френския музей включва само произведения до XIX в., тя все пак се допълва. Така че няма повод за притеснения, че няма да има какво ново да се види при повторно посещение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин