5 иновативни храни, които набират популярност в световен мащаб - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 иновативни храни, които набират популярност в световен мащаб
Автор: Peika.bg
5 иновативни храни, които набират популярност в световен мащаб

Надникнете в бъдещето на това, което ядем и ще си зададете много въпроси за това какво ще се случи с храната ни. 

Прогнозите са, че световното население ще достигне 9 млрд. до 2050 г. и че храната ще трябва да се увеличи със 70%.

Представяме ви 5 храни, които скоро може да се окажат и на вашата трапеза.

1.Брашно от щурци

Консумира се под формата на енергийни блокчета, чипс и други обработени храни

Към момента брашно от щурци се среща на някои места в САЩ, но то бързо завзема западния пазар. Цели щурци се консумират в много страни – на индонезийския остров Ява ги панират и пържат, а в Тайланд ги предлагат и без панировка. Идеята за консумирането на насекоми обаче е все още чужда на западния пазар.

2. Четинест пирей

Консумира се под формата на хляб и бира

През 80-те години на ХХ в. изследователи започват да се тревожат, че ежегодното обработване на земята, което се налага за отглеждане на по-голямата част от зърното, може да увреди почвата. Тогава те започват да търсят многогодишни алтернативи и се спират на четинестия пирей. Растението има триметрова коренова система и произвежда жито до около 5 години. За сравнение стандартната пшеница ражда  само една година и корените ѝ са наполовина дълги.

3. Месо от растения

Консумира се в бургери

С нарастването на броя на световното население е трудно да си представим спад в търсенето на месо, но индустриалното производство, особено на говеждо, оказва отрицателен ефект върху околната среда. Отглеждането на добитък е причина за около 1/5 от парниковите газови емисии. А производството на говеждо изисква осем път повече вода и 160 пъти повече земя за една калория в сравнение със зеленчуците. Затова не е чудно, че дори ООН съветва да ограничим консумацията му.

4. Водорасли

Консумират се под формата на олио и масло

Kак човекът се е сетил да пресова маслини, за да получи зехтин около 6000 г. пр. н. е загадка обгърната в мрака на праисторията. Добиването на масло от водорасли обаче не е тайна, тъй като за първи път то се появява през 2015 г., след като предприемчиви учени добили водорасли от сока на обикновен конски кестен. Основната им цел е да създадат ефикасна и хуманна алтернатива на търговските масла – особено на палмовото, което води до масово изсичане на гори и е свързано с жестока експлоатация на човешки труд.

5. Пилешко, произведено в лабораторни условия

Консумира се под формата на пилешки хапки и други

Както и да го наричат, месото, отгледано от животински клетки до реални размери започва да набира популярност. Днес има 15 компании, които работят за доставянето на месо (пилешко, говеждо и гъши дроб), произведено в лабораторни условия на пазара.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин