5 интересни факта за България (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 интересни факта за България (част 2)
Автор: Peika.bg
5 интересни факта за България (част 2)

България - нашата прекрасна родина! Но познаваме ли я достатъчно?

Вижте тези 5 любопитни факта, които подбрахме за вас, за да се запознаем още повече със страната ни.

1. Спортистите

Дан Колов е борец, който прави името на България известно в цял свят. В кариерата си изиграва 1500 официални и около 500 неофициални мача – загубите му са само 72. Два пъти печели диамантен пояс и три пъти става европейски шампион. И до днес е смятан за най-великия борец за всички времена и е легенда в този спорт.

2. Интелигентността

Българите сме на второ място в света по интелигентност според международния IQ тест. При резултатите от SAT ( система за проверка на знанията) сме на четвърто място по брой хора с висше образование в страната след САЩ, Япония и Великобритания.

3. Народната музика

Българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин” е изпратена в далечния космос на борда на космическата сувалка „Вояджър 1” като част от културните артефакти на нашата цивилизация. Тя е част от съобщението, изпратено до извънземния космически интелект.

4. Розите

Популярното българско розово масло се използва за направата на някои от най-известните и скъпи парфюми. Един грам розово масло се получава от 1000 розови цвята. То се произвежда в Долината на розите, намираща се южно от Стара планина и северно от Сърнена Средна гора. България изнася розово масло по целия свят, а заради своите качества и цена маслото е известно и като „течно злато“.

5. Киселото мляко

Безспорно българското кисело мляко е най-доброто в света. Това се дължи на уникалната бактерия Лактобацилус булгарикус, която се използва за направата му. Тя вирее естествено само и единственото в нашата страна. Българско кисело мляко с марка "Момчиловци" се продава изключително успешно в Китай!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин