5 интересни факта за авиацията (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 интересни факта за авиацията (част 1)
Автор: Peika.bg
5 интересни факта за авиацията (част 1)

В наши дни пътуването е почти неограничено и до голяма степен го приемаме за даденост.

Само допреди няколко десетки години обаче пътуването със самолет е било недостижима мечта.

Тъй като авиационната индустрия остава едно от чудесата на съвременното общество, впечатляваща със своята мащабност и организация, ето някои от най-интересни факти, свързани с нея:

1. Най-дългият полет в света

Най-дългият полет в света е осъществен през 1968 г. Самолетът е престоял в небето в продължение на забележителните 65 денонощия, а причината е рекламна кампания на хотел в Невада. Интересното е, че рекордът все още не е подобрен.

2. Най-големият самолет

Най-големият самолет в света е украинската грандоманска товарна машина Антонов Ан-225 Мрия, който е създаден в края на 80-те години и побира 276 тона товар. Той разбива 240 рекорда на Гинес и е най-тежкотоварният летателен апарат, правен в историята. Дълъг е 84 м и има размах на крилата 88 м. Това го прави повече от два пъти по-дълъг от изминатия първи полет със самолет в историята на човечеството, осъществен през 1903 г. от братя Райт и продължил 39 м. 

3. Най-безопасният начин да пътувате

Въпреки че много хора страдат от аерофобия, летенето със самолет е най-безопасният начин за пътуване въобще. Шансът да загинете в самолетна катастрофа е по-малък от това да умрете от светкавица или ударени от метеорит. Интересен факт е, че 2017 г. беше най-безопасната в историята на авиацията – станали са едва 10 катастрофи с пътнически самолети, където са загинали 44 души в световен мащаб. 

4. Гасенето на светлините преди кацане

Сигурно сте се чудили защо винаги преди кацане се гасят светлините на борда на самолета. Това се дължи на една причина – в случай на инцидент и нужда от евакуация, очите на пасажерите вече да са привикнали с тъмнината навън.

5. Най-краткият маршрут

Най-краткият редовен полет в света е дълъг по-малко от 3 км. Става въпрос за полета между два острова в Шотландия – Уестрей и Папа Уестрей. Единственият начин да се достигне до тях обаче е със самолет. Полетът трае едва 47 секунди и се харчи повече гориво за излитане, от колкото за самия полет.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин