5 интересни факта за японската култура (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 интересни факта за японската култура (част 1)
Автор: Peika.bg
5 интересни факта за японската култура (част 1)

Японската култура е древна, необятна и доста по-различна от нашата. 

Тя е прочута с изтънчената си кухня и изискани ритуали, с традиционните си изкуства и съвременна поп култура. 

При споменаването на Япония, мнозина се сещат за красивите гейши, облечени в пъстроцветни кимона, за самураите, владеещи легендарни бойни умения, за внушителните сумо борци и за спиращите дъха градини с вишневи дървета, под които се организират традиционни пикници с японски чадърчета.

Да, всичко това е неразделна част от японската култура. Но ние ще обърнем внимание на културните порядки в обществото, благодарение на които нацията от Страната на изгряващото е толкова уникална по рода си.

Ето няколко любопитни факта от японския начин на живот:

1. Учтивостта и трудолюбието

Японците са учтиви и трудолюбиви, тъй като от малки се учат да работят за общото благо, вместо за личния си интерес и стриктно спазват йерархичните модели (в семейството, в бизнеса, в обществото). Забелязва се и силна почит към възрастните хора.

2. Дисциплината

Японците спазват желязна дисциплина дори в градския транспорт – качването става по реда на идване (което обяснява стройните войнишки редици на спирката), а не по метода на избутването. Шофьорите пък носят бели ръкавици и фуражки.

3. Билетите в градския транспорт

Противно на това, на което сме свикнали в Европа, билетът се плаща на слизане от автобуса, чрез автомат до първата врата, който връща и ресто. Затова качването става през задните врати и се слиза само през първата. Качването през първата врата е позволено само на начална спирка.  

4. Безработицата

В Япония нивото на безработица е едва 4%. Служителите почиват само седмица в средата на август, и имат право да купуват алкохол едва след 18:00 часа. А за да се стимулира продуктивността им за предстоящия работен ден, в много компании се организира сутрешна физзарядка.

5. Храненето

За японците храненето е ритуал. Докато в повечето общества сърбането и разсипването на храна по покривката се смята за липса на обноски, в Япония те са показател, че храната е вкусна, особено при гостуване за обяд или вечеря.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин