5 изненадващи научни факта за приятелството - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 изненадващи научни факта за приятелството
Автор: Peika.bg
5 изненадващи научни факта за приятелството

"Установил съм, че няма по-сигурен начин да разбереш дали харесваш или мразиш някого, освен да пътуваш с него". До това заключение е стигнал преди известно време Марк Твен.

Освен че много бързо ще ви стане ясно дали ще има следващ път с придружаващата ви в момента персона, пътуването заздравява приятелствата. А колко е важно човек да има приятели, уверете се в следните 5 научни факта:

1. Средният брой на приятелите все повече намалява през последните десетилетия. През 1985 г. проучване в САЩ кара хората да посочат колко приятели имат (дефинирани като: "хора, с които през последните 6 месеца сте обсъждали важни за вас въпроси"). Най-често срещаният отговор бил трима. Същото изследване е направено през 2004 г. и най-честия отговор бил нула.

2. Липсата на добри приятели увеличава смъртността колкото пушенето на 15 цигари дневно.

3. Изследвания на психолози показват, че нашите приятели ни познават много по-добре, отколкото ние самите се познаваме. Например, те могат много по-точно да определят колко е коефициентът ни на интелигентност. Интересното е, че обикновено се подценяваме.

4. Ако имаме приятели на работа, това увеличава с 96% шансовете ни да бъдем удовлетворени от живота си като цяло. А ако и пътувате заедно, може да се каже, че сте ударили 100%!

5. Щастието на нашите приятели е заразно. Ако някой наш приятел е щастлив, с 15% по-висок е шансът и ние да сме щастливи. Така че търсете повече поводи да го споделяте.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин