5 лесни стъпки, за да се насладите наистина на ваканцията си - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 лесни стъпки, за да се насладите наистина на ваканцията си
Автор: Peika.bg
5 лесни стъпки, за да се насладите наистина на ваканцията си
Снимка: pexels

Спрете да се стресирате и започнете да се възползвате максимално от свободното си време.

Бихте си помислили, че планирането и отиването на почивка ще бъде мечта. Но изненадващо за много хора отсъствието от работа, семейство и ежедневни задължения може да бъде стресиращо и дори кошмарно.

В анкета на повече от 2000 работещи възрастни се установява, че 62% от анкетираните са имали „много или донякъде“ повишени нива на стрес по време на зимните си ваканции. Но стресът е последното нещо, което трябва да ни пречи да си вземем почивка.

Ето пет начина да избегнете стреса, когато планирате, заминавате и се връщате от ваканция — за да можете да се насладите на трудно спечеленото бягство.

1. Като начало не бъдете толкова строги към себе си.

Ако сте човек, който работи, проверява имейлите си, получава текстови съобщения, може би влизате в социалните мрежи, усвоявате много информация, така че не е чудно, че може да ви е трудно да се успокоите от това и да настроите ума си на почивка. За съжаление няма копче, което да натиснем.

За да се преборите със стреса от планирането на пътуване, опитайте се да разберете какво всъщност ви кара да се стресирате на първо място. Идеята за изключване ли ви притеснява? Тогава може би резервирайте ваканция, където знаете, че ще има надежден Wi-Fi. Стресирани ли сте от чувството, че трябва да наглеждате нещата на работа, но всъщност не искате? Вместо това опитайте една от тези ваканции без интернет. Притеснявате се, че не можете да планирате най-доброто пътуване? Наемете туристически агент, за да го направи вместо вас. Независимо от източника на вашия стрес, винаги има начин да го облекчите.

2. Започнете процеса на релаксация преди да си тръгнете.

Трябва да започнете процеса на релаксация, преди дори да тръгнете за летището. Това може да стане чрез изграждане на ритуали и процедури, които можете да изпълнявате преди, по време и след пътуване, които ви помагат да се успокоите и действат като буфер за стреса, който ще се опита да се промъкне отново.

Това включва установяване на рутинна медитация, което означава, че започвате нова 10-минутна ежедневна практика няколко дни преди да тръгнете на екскурзия. Ако не сте запознати с медитацията, винаги можете да намерите някое безплатно приложението или видеа и да започнете да се опитвате да релаксирате минута по минута всеки ден, докато намерите удобната за вас дължина.

За други тези ритуали могат също да означават записване на това, което се надявате да видите и направите по време на  ваканцията си, или създаване на персонализиран маршрут, така че да сте сигурни, че ще видите всичко, което искате. Просто се уверете, че сте направили рутината си своя.

3. Уверете се, че всичките ви цели за почивка са постижими.

Правенето на планове за ваканцията ви е страхотна идея, но претъпкването на дните ви с твърде много задачи може да стане лесно, а след това да съжалявате. Всъщност множество проучвания са доказали, че щателното планиране на свободното ви време може сериозно да провали забавлението ви. И проблемът не е дейността, а по-скоро актът на определяне на време за дейност, която ще ви увлече.

За да се борите с този стрес, предизвикан от планирането на различни неща и маршрути, предлагаме да започнете всяка сутрин от пътуването си, като имате определени намерения. Отделянето само на няколко минути, за да успокоите ума си и да помислите какво бихте искали да постигнете този ден, ще помогне за смекчаване на стреса, който може да почувствате по-късно.

И преди заминаването си, опитайте да създадете по-свободен маршрут за вашето пътуване. Създайте списък с всички места, които „задължително трябва да се видят“, и друг списък с „бих искал да видя“. По този начин можете да приоритизирате времето си, без да се чувствате ограничени от часовника.

4. Използвайте времето за ваканция, за да започнете здравословна нова рутина.

Вместо да мислите за ваканцията като за няколко дни разстояние от реалния ви живот, мислете за нея като за няколко дни, за да помогнете да подобрите всеки свой ден.

„Ваканцията е наистина страхотно време да започнете здравословни навици, които просто нямате време или енергия да започнете през ежедневието си“, каза Бел, отбелязвайки, че е много по-вероятно да се откажете от здравословните рутинни процедури в живота ви, ако можете да ги започнете в щастлива, благоприятна среда.

За да направите това, потърсете ваканция, която е съобразена с вашите цели, като йога уединение в Монтана или кулинарно пътешествие, за да подобрите кухненските си умения , или дори цялостно уелнес бягство , за да обновите ума, тялото и душа. Или, както предложи Бел, използвайте го като страхотно време да – познахте – започнете практика на медитация, която има някои сериозно впечатляващи, научно подкрепени ползи за здравето .

5. Запазете новите си навици поне 10 дни след завръщането си.

Според Бел са необходими само 10 дни, за да се формира нов навик, което означава, че ако започнете нов на ваканцията си, трябва да го носите у дома, за да извлечете всички награди.

„Изследване в Headspace показа, че използването на приложението само за 10 дни може да намали стреса“, каза Бел. „Така че това е мястото, където бих казал преди вашата ваканция, ако започнете да медитирате и можете да правите само 10 минути на ден по време на това, това ще помогне да намалите уязвимостта си към стрес.“

Но наистина, без значение какви нови навици си създавате или колко спокойни сте били на почивка, връщането към нормалния ви живот може да ви разочарова. За да се преборите със следваканционния блус, не забравяйте да си осигурите ден за приспособяване, за да се установите, украсете дома си с новите си сувенири и останете с ваканционно мислене толкова дълго, колкото можете. Следвайте тези стъпки и ще бъдете майстор в преодоляването на ваканционния стрес за нула време. Сега остава само едно нещо, което трябва да направите: Планирайте следващото си приключение без стрес .

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин