5 места, където да видите звездите най-добре - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 места, където да видите звездите най-добре
Автор: Peika.bg
5 места, където да видите звездите най-добре
Снимка: Tom Hall

В наши дни, за съжаление, става все по-трудно да видите ясно звездите и съзвездията нощно време, просто защото, заради светлините от градовете и замърсяването на въздуха, видимостта става все по-лоша. За да можете да се порадвате както трябва на небесната красота, най-добре да си намерите възможно по-тъмно място, където светлината на небесните тела ще контрастират на тъмното небе и те ще станат още по-видими.

За нещастие, най-добрите подобни места не са в България или на Балканския полуостров, но пък има две от тях, които са в Европа. Ето кои са най-добрите възможности за това по принцип по света.

Горският парк Галоуей, Шотландия

В този парк във Великобритания можете да видите повече от 7 хиляди звезди и планети, а входът за него е 3 евро. Мястото е идеално заради тъмнината там, а мястото има и информационни места, където да научите съзвездията и планетите. Другата възможност е да отидете до Шотландската обсерватория на черното небе, където ще трябва да платите 10 евро, но предварително трябва да си запазите час.

Национален парк Чако Каниън, Ню Мексико, САЩ

Невероятната гледка се разкрива от древните руини на индианците пуебло в парка, входът за който струва 8 долара. Там небето е изключително тъмно, а археолозите смятат, че много от сградите са били строени според съзвездията. Времето за посещения е петък и събота от април до октомври, а в програмата са включени безплатни астрономически презентации с дискусии и история, след което идва наблюдението на звездите с телескоп.

Национален парк Биг Бенд, Тексас, САЩ

Това е един от най-подходящите паркове за такива цели в САЩ, защото се счита за най-тъмният. Входът струва 20 долара на автомобил, но пък там можете да видите почти 2000 звезди с просто око. Местните рейнджъри пък водят безплатни програми, за да посочват съзвездията на туристите.

Международен парк-резерват Кери, Ирландия

Затъмняван от една страна от планините Кери, а от друга от Атлантическия океан, паркът е уникално място за наблюдение на звездите, където по цяла година се предлагат уъркшопи и базови курсове по астрономия. 

Природен резерват Намибранд, Намибия

Разположен в пустинята Намиб в Южна Африка, това е едно от най-тъмните места на планетата. Звездите могат да се видят навсякъде от парка, но най-доброто място е пустинният заслон Сосусвлеи, където има обсерватория и щатен служител, който да отговаря на въпроси и да помогне да видите всичко, което искате да видите.   

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин