5 места, забранени за посещение - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 места, забранени за посещение
Автор: Peika.bg
5 места, забранени за посещение

Навярно ще се съгласите с твърдението, че забраненият плод винаги е най-желан.

Това е и причината като пътешественици да сме най-очаровани от местата, които не ни е позволено да посетим. Затова подбрахме за вас тези 5 места, където не можете да отидете, дори и да искате.

Вижте кои са те:

1. Международното семехранилище

Международното семехранилище се намира на 120 метра навътре в песъчлива планина на норвежкия остров Шпицберген, в отдалечения арктически архипелаг Свалбард и отстои на 1300 км от Северния полюс. Това е най-строго охраняваната банка за семена в света и няма как да влезете там, ако не сте част от екипа учени и изследователи. Тя е отворена през 2008 г. и в нея се пазят семена от култури от Земята в случай на глобално бедствие.

2. Ниихау, Хаваи

Ниихау е най-малкият населен хавайски остров. Той е с площ от 180 кв. км. и на него не се допускат външни лица поради факта, че там живеят застрашени животински видове.

3. Станцията на кралските военновъздушни сили

Военната база в Северен Йоркшир, Англия се смята за най-голямата станция за електронен мониторинг в света, където се прехващат комуникации и се събира разузнавателна информация за Обединеното кралство и САЩ.

4. Тайните архиви на Ватикана

Тайните архиви във Ватикана съдържат личните документи на всички папи още от VIII в. Мястото е затворено за всички неватикански фигури до 1881 г., тъй като там има множество секретни документи. В наши дни можете да поискате достъп, като пуснете заявление, но ви очаква един доста дълъг и сложен процес, който не гарантира, че ще се доберете до необичайната библиотека.

5. Зона 51

Зона 51 се намира в Невада, САЩ и представлява военна база с летище, известна с това, че пазят високо класифицираните държавни тайни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин