5 мултикултурни квартала по света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 мултикултурни квартала по света
Автор: Peika.bg
5 мултикултурни квартала по света
Снимка: rachel.k

В съвременния глобален свят хората се движат из земното кълбо повече от когато и да било в историята. На изток, на запад, на север и на юг идват и си отиват големи групи хора, бягащи от нещо или търсещи нещо, и това създава сериозни промени в етническите облици на градовете от 20-и век насам.


На места новодошлите буквално превръщат новото си местоживеене в реплика на старото, а в други случаи културите на местните и новодошлите по някакъв необясним начин преливат една в друга, което създава една любопитна мулиткурна манджа.

34825

1. Малката Индия

Сингапур

Това е център на огромна индийска общност в Сингапур, където местната идентичност е толкова добре запазена, че мястото едно от най-атрактивните в страната.

В Малката Индия е пълно с традиционните индийски шарени магазинчета, знаците на китайски по улицата вече изчезват за сметка на тези на различни индийски диалекти и наречия, а боливудският санудтрак залива улиците.

Индийската култура процъфтява в Сингапур и там всяка година (на пълнолуние, обикновено през януари/февруари) се провежда фестивалът Тайпусам по време на лунния месец Тай. По време на индуския фестивал на светлината Деепавали, улица Серангун е богато украсена със светлини, а по пръснатите по улицата сергии се продават различни вкусотии. Датата на това събитие също е според лунния календар, но то се състои през октомври/ноември и е обществен празник. Трети голям празник на тази общност е този на Огъня на Тимити, по време на който мъжете вървят по горящи въглени.

Неделният ден пък е празник всяка седмица, просто защото тогава не се работи. Тогава повечето хора са приятелски настроени, хапват и пийват, а тези, които са пийнали повече, се бият и затова винаги има полиция наоколо.

34822

2. Християния

Този самоуправляващ се квартал в Копенхаген, Дания, е основан от хипари като„свободен град“ през 1971 г. с идеята да се създаде алтернатива на масовата култура.

В момента там има стотици сгради с различни видове форми, големина и цветове – от старите армейски сгради до напълно самоделни жилища. Всяка къща има собствена история за разказване, така че просто трябва да сте дружелюбни, отворени за новото и да отидете извън туристическия сезон, за да научите от местните десетки удивителни истории за жилищата им.

Християния е важна част от културния живот на Копенхаген, особено за алтернативната сцена, защото там има много клубове и заведения, особено в близост до улица Пушър.

34826

3. Редферн

Южен Сидни е областта на юг от Синди и на север от река Джордж, като включва летището и района Брайтън ле Сендс. Повечето хора минават оттам на път за летището, но районът има и много интересни гледки като Ботъни Бей, например.

Капитан Кук е първият европеец стигнал Ботъни Бей през 1770 г. , а по-късно там е изпратена колония затворници. Затворниците едва са се оправили със сухия климат и липсата на свежа вода, така че колонията се преместила към Сидни. Оттогава Ботъни Бей се ползва за зона за летища, индустриални и петролни комплекси. Въпреки това, там е популярно място за сърф и уиндсърф, а 10 километров колоездачен път свързва Киймаг и Долс Пойнт. Половината от местното население не е родено изобщо в страната, а миксът от аборигени, англо-саксонци, гърци, руснаци, араби и други създава особено усещане за редферн.

34823

4. Чайнатаун

Чайнатаун-Норт Бийч в Сан Франциско е особен микс от два имигрантски квартала, които културно и етнически са много различни, но пък същестувват безпроблемно. Чайнатаун е най-голямата и най-старата китайска общност извън Азия, която е запазила много автентичен дух с претъпканите си, тесни улички. Норт Бийч пък е по-спокойно място в много европейски дух - тази Малка Италия е известна с кафетериите и вечерите на открито.

34821

5. Манахтън/Лоуър Ийст Сайд

Долната източна част/ Лоуър Ийст Сайд на Манхатън, Ню Йорк, е заобиколена от улиците Хюстън и Боуъри, кактои Манхатънския мост и река Ийст.

Центърът на квартала е улица Орчард, която преди е била еврейска търговска улица, но днесе мултикултурно място с множество модни бутици, френки кафенета, нощни клубове, магазини за дрехи и барове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин