5 най-красиви сини дупки в света - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 най-красиви сини дупки в света
Автор: Peika.bg
5 най-красиви сини дупки в света

Синя дупка е подводна дупка, формирана при ерозия на карбонатни скали, която води до появата на тъмносин кръг вода в океана.

Сините дупки обикновено се намират в ниските крайбрежни зони, които някога са били над морското ниво. Заради дълбочината си, сините дупки стават тъмни, заради по-голямото поглъщане на слънчева светлина, което се увеличава с увеличаване на дълбочината. Това създава контраст с по-светлата вода наоколо и се вижда дупка в морето. Ето кои са петте най-известни сини дупки в света.

1. Великата синя дупка на Белиз

37537

Най-известната синя дупка в света се намира до брега на централноамериканската държава Белиз. Дупката е близо до центъра на Фаровия риф – малък атол на 70 километра от сушата. Великата синя дупка е широка 300 метра, дълбока е 124 метра и е доста популярна сред гмуркачите.

2. Синята дупка на Дийн

37539

Тази синя дупка се намира близо до Кларънс Таун на Лонг Айлънд, Бахамите. Тя е най-дълбоката такава в света – над 200 метра, а диаметърът на дупката на повърхността е между 25-30 метра. На 20 метра дълбочина дупката се разширява до 100 метра в диаметър.

3. Синята дупка на Дахаб

37540

Тази синя дупка се намира на брега на Червено море, на няколко километра северно от Дахаб, Египет. Това е втората по дълбочина дупка в света, заради дълбочината си от 130 метра. Тя е известна като опасна дестинация, защото много гмуркачи се опитват да намерят процепа през рифа, известен като Арката, през който се влиза в синята дупка, а този процеп е на 52 метра дълбочина.

4. Синята дупка на Гозо

37538

Тя се намира на западния бряг на остров Гозо, в Малтийския архипелаг. Тя е 15 метра дълбока и 10 метра широка дупка, която е подводно свързана с тунел с открито море.

5. Синята дупка Уотлинг

37541

Някои от сините дупки се появяват и на сушата, като Уотлинг. Тя се намира на бахамския остров Сан Салвадор. Въпреки че е на дъждовен тропически остров, Уотлинг не съдържа сладка вода, което означава, че тази синя дупка е свързана с океана.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин