5 необичайни коледни традиции в Испания - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 необичайни коледни традиции в Испания
Автор: Peika.bg
5 необичайни коледни традиции в Испания

Коледа е в традициите. Нека видим как горещите испанци посрещат един от най-светлите празници – Рождество Христово. И наистина ли традициите им са толкова необичайни?


1. Бягащите Дядо Коледовци

Всяка година в Мадрид се организира благотворително бягане на Дядо Коледовци. Участниците в него трябва да се облечени като благия старец – с бяла брадата и червен костюм. Те пробягват между 6 и 10 км по главната улица в града - Пасео де ла Кастелана (Paseo de la Castellana).

Тази година над 20 000 души платиха по 15 евро, за да се включат я бягането и да подмогонат събирането на средства за болните от множествена склероза.

5 необичайни коледни традиции в Испания

2.Изхождащия се дънер“ (Caga Tio)

В Каталуния има интересна традиция, свързана с коледния дънер. Ние го наричаме Бъдник, а те - Кага Тио (Caga Tio), буквално преведено - „изхождащ се дънер“. Разликата обаче не е само в името. Дънерът в Испания се издълбава, поставя се на четири дървени крака, а от едната му страна се рисува усмихнато лице. Подготвя се още от 8-и декември и се гледа като домашен любимец. Всяка вечер децата слагат различни лакомства и го завиват с одеяло, за да не настине. На Коледа цялото семейство се събира около дънера, пее песни и го налага с пръчки. Забавлението продължава, докато дънерът не се освободи от всички лакомства и подаръци.

5 необичайни коледни традиции в Испания
Снимка: ValerieHinojosa

 3. Сцените на Рождество

Испанците са страстни привърженици на сцените на Рождество. За тях фигурите, дори тези в реални размери, вече не представляват такъв интерес. Много често по улиците на Испания можете да видите истински хора и животни, които пресъздават нощта с раждането на Исус. Използват се специални звуци, ефекти и светлини, които да направят композицията още по-реалистична. Така че, ако сте в Испания за коледните празници, не пропускайте са разгледате някои от тези сцени отблизо.

5 необичайни коледни традиции в Испания

4. Фигурки за късмет (caganers)

Освен обичайните фигурки за Рождество – Мария, Йосиф, Исус, в Испания присъства и т.нар. кагане (caganer). Това е малка фигурка, представена в доста деликатна поза – докато се изхожда по голяма нужда. Тя се скрива в сцената на Рождество и е символ на късмет и просперитет през новата година. Тази традицията датира още от 18-и век. Тогава най-много се е използвал образът на гном, но все по често в неудобната поза се изобразяват редица известни личности. Например тази година хит са фигурките с Доналд Тръмп.

5 необичайни коледни традиции в Испания

5. Коледната лотария 

Испанската коледна лотария – Ел Гордо (дебелия) е най-голямата лоратия в света, която съществува без прекъсване от 1812 г. Всяка година испанците извиват огромни опашки, за да си купят от заветните билети. Близо 75% от населението се включва в борбата за големите печалби. Тегленето започва винаги в девет сутринта на Коледа и се предава директно по телевизията. Имало е случаи, в които всички билети за лотарията са били изкупени, а раздаденият награден фонт е възлизал на над 2 милиарда евро. 

5 необичайни коледни традиции в Испания

 

Прочетете за още странни коледни герои.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин