5 необичайни коледни традиции в Испания - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 необичайни коледни традиции в Испания
Автор: Peika.bg
5 необичайни коледни традиции в Испания

Коледа е в традициите. Нека видим как горещите испанци посрещат един от най-светлите празници – Рождество Христово. И наистина ли традициите им са толкова необичайни?


1. Бягащите Дядо Коледовци

Всяка година в Мадрид се организира благотворително бягане на Дядо Коледовци. Участниците в него трябва да се облечени като благия старец – с бяла брадата и червен костюм. Те пробягват между 6 и 10 км по главната улица в града - Пасео де ла Кастелана (Paseo de la Castellana).

Тази година над 20 000 души платиха по 15 евро, за да се включат я бягането и да подмогонат събирането на средства за болните от множествена склероза.

45072

2.Изхождащия се дънер“ (Caga Tio)

В Каталуния има интересна традиция, свързана с коледния дънер. Ние го наричаме Бъдник, а те - Кага Тио (Caga Tio), буквално преведено - „изхождащ се дънер“. Разликата обаче не е само в името. Дънерът в Испания се издълбава, поставя се на четири дървени крака, а от едната му страна се рисува усмихнато лице. Подготвя се още от 8-и декември и се гледа като домашен любимец. Всяка вечер децата слагат различни лакомства и го завиват с одеяло, за да не настине. На Коледа цялото семейство се събира около дънера, пее песни и го налага с пръчки. Забавлението продължава, докато дънерът не се освободи от всички лакомства и подаръци.

45071

 3. Сцените на Рождество

Испанците са страстни привърженици на сцените на Рождество. За тях фигурите, дори тези в реални размери, вече не представляват такъв интерес. Много често по улиците на Испания можете да видите истински хора и животни, които пресъздават нощта с раждането на Исус. Използват се специални звуци, ефекти и светлини, които да направят композицията още по-реалистична. Така че, ако сте в Испания за коледните празници, не пропускайте са разгледате някои от тези сцени отблизо.

45074

4. Фигурки за късмет (caganers)

Освен обичайните фигурки за Рождество – Мария, Йосиф, Исус, в Испания присъства и т.нар. кагане (caganer). Това е малка фигурка, представена в доста деликатна поза – докато се изхожда по голяма нужда. Тя се скрива в сцената на Рождество и е символ на късмет и просперитет през новата година. Тази традицията датира още от 18-и век. Тогава най-много се е използвал образът на гном, но все по често в неудобната поза се изобразяват редица известни личности. Например тази година хит са фигурките с Доналд Тръмп.

45083

5. Коледната лотария 

Испанската коледна лотария – Ел Гордо (дебелия) е най-голямата лоратия в света, която съществува без прекъсване от 1812 г. Всяка година испанците извиват огромни опашки, за да си купят от заветните билети. Близо 75% от населението се включва в борбата за големите печалби. Тегленето започва винаги в девет сутринта на Коледа и се предава директно по телевизията. Имало е случаи, в които всички билети за лотарията са били изкупени, а раздаденият награден фонт е възлизал на над 2 милиарда евро. 

45073

 

Прочетете за още странни коледни герои.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница