5 неща, които да носим на дълго пътуване с кола (част 1) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща, които да носим на дълго пътуване с кола (част 1)
Автор: Peika.bg
5 неща, които да носим на дълго пътуване с кола (част 1)

Пътуването с автомобил на дълги разстояния може да бъде удоволствие или тежко преживяване, в зависимост от това как сте се подготвили на тръгване. 

По правилник всяко превозно средство трябва да разполага с набор от сервизни средства: аптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник, пожарогасител, резервни крушки за фаровете, резервна гума и помощни инструменти. Ако ги нямате (или не ги носите), рискувате глоба при евентуална проверка на пътя, дълги часове престой при авария и дори безопасността си.

Затова сме ви подбрали какво трябва да има в автомобила ви на дълъг път, за да бъде той приключение, а не изпитание.

1. Карта или атлас

Може да познавате маршрута идеално, да разчитате на нечии навигационни умения, но винаги е добре да сте подсигурени и с трети вариант. Картата на трасето и населените места ще са ви от полза, ако се загубите, ако трябва да потърсите обходен маршрут, промените предварително начертания план или останете без батерия на мобилното устройство.

2. Мобилни приложения

Със сигурност не тръгвате на път без своя смартфон и затова изтеглете някои от безплатните мобилни приложения, подходящи за пътуване, както и джипиес. Така във всеки един момент ще знаете точното си местоположение и по-лесно ще намирате къде да хапнете или отседнете, какво ще е времето и как да се забавлявате.

3. Фенерче

Едно малко фенерче ще ви помогне да се ориентирате в тъмното и да разчетете картата при нощно пътуване, например. За предпочитане е да е със светодиод (лед) светлина, защото издържа по-дълго и осветява по-надалеч.

4. Моторно масло

Дори да сте проверили автомобила си преди тръгване, винаги е добре да имате под ръка в багажника шише масло. Така при евентуална авария, проблем с двигателя или прекомерен разход, ще долеете резервното и ще се придвижите до най-близката бензиностанция или сервиз.

5. Туба за бензин

Дори и да е минимална, има вероятност да изпуснете отбивката за бензиностанцията и горивото свърши насред магистралата. Ако имате туба, можете да се придвижите на стоп и да напълните няколко литра, достатъчни да придвижите на ход автомобила.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин