5 неща, които не бива да забравяте, когато плащате за хотелска стая - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща, които не бива да забравяте, когато плащате за хотелска стая
Автор: Peika.bg
5 неща, които не бива да забравяте, когато плащате за хотелска стая
Снимка: pexels

Скрити такси, сложни правила за анулиране и странни депозити са само част от изненадите, които могат да се появят в сметката ви при напускане на хотел.

Следвайте тези пет стъпки при резервация и заплащане на хотелска стая, за да избегнете неприятни изненади:

1. Проучете каква точно е политиката на хотела за анулиране

5 неща, които не бива да забравяте, когато плащате за хотелска стая
Снимка: pexels

Преди да кликнете върху бутона "РЕЗЕРВИРАЙ", прочетете правилата за анулиране на хотела ред по ред. След това ги прочетете отново. Политиките варират значително в зависимост от мястото за настаняване и в някои случаи зависят от датите на престоя ви. Обикновено когато става въпрос за големи празници или силния сезон, политиката за анулиране е по-строга. В повечето случаи можете да анулирате резервацията си безплатно до 24 часа преди настаняване. Някои хотели обаче изискват 48 или 72 часа до настаняването за безплатна анулация, а има и места за настаняване, които настояват за една седмица или повече предизвестие. Някои хотели може дори да имат фиксирана такса за анулиране, независимо кога сте анулирали резервацията. 

Също така е добре да имате предвид, че ако използвате сайт за резервации, като трета страна, условията за анулиране автоматично стават различни от тези на самия хотел, така че прочетете внимателно условията както на хотела, така и на сайта посредник. 

2. При настаняване обърнете внимание на депозита за непредвидени разходи и всички допълнителни такси

5 неща, които не бива да забравяте, когато плащате за хотелска стая
Снимка: pexels

Преди да ви даде ключа от стаята, рецепционистът трябва да ви каже сумата, за която кредитната ви карта ще бъде „авторизирана“ предварително за различни покупки (рум сървис, минибар, Wi-Fi и т.н.) или щети. Обикновено тази информация трябва да бъде спомената и при резервацията на стаята, но ако не знаете каква е сумата, задължително попитайте. Парите ще бъдат "освободени" след напускането на хотела, но все пак е добре да знаете за каква сума пари става въпрос. 

Настаняването е също така моментът, в който трябва да бъдете уведомени за допълнителни такси, които не са включени в цената на стаята, като курортни такси, такси за достъп до фитнес център, паркинг, домашни любимци, кърпи и т.н. Отново повечето от тези такси трябва да бъдат посочени на уебсайта на хотела по време на резервацията, но винаги е добра идея да проверите тези такси в началото на престоя си.

3. Не използвайте дебитна карта, но ако се налага, уверете се, че имате достатъчно пари в банковата си сметка

5 неща, които не бива да забравяте, когато плащате за хотелска стая
Снимка: pexels

Не е добра идея да използвате дебитна карта поради много причина. Една от тях е, че ако предоставите дебитна карта, сумата за депозита ще бъде изтеглена от сметката, а след това възстановена, докато ако използвате кредитна карта, сумата просто ще бъде "замразена". След като напуснете, хотелът ще върне средствата обратно в сметката ви, но на банките винаги са нужни няколко дни – понякога дори седмица – за да ви върнат тези пари. Така че, ако трябва да използвате дебитна карта, направете го само ако имате достатъчно средства, за да покриете престоя си в хотела, депозитите и общите си разходи за живот за една седмица, след като напуснете хотела.

Друго предимство на кредитните карти: те имат много повече защити срещу измами. С дебитна карта всеки може да изтегли вашите спестявания, без особено много усилия. 

4. Имайте предвид, че допълнителните такси се събират от хотела, а не от сайта за резервации, който сте използвали

5 неща, които не бива да забравяте, когато плащате за хотелска стая
Снимка: pexels

Дори ако сте предплатили напълно стаята си в сайт за резервации, хотелът пак ще трябва да регистрира кредитна карта при настаняване за непредвидени такси и курортни такси, ако има такива. Хотелът не ви таксува два пъти, просто тези допълнителни такси обикновено не са включени в цената, която сайтовете за резервации предлагат. 

5. След престоя си прегледайте внимателно документите си за плащане и банковата си сметка

5 неща, които не бива да забравяте, когато плащате за хотелска стая
Снимка: pexels

Хотелите са известни с това, че правят грешки при фактурирането, често под формата на двойно таксуване. Ако не откриете тези грешки при плащането, когато рецепционистът може лесно да ги отстрани, ще се наложи да се обадите в хотела, за да оспорите таксите. След това ще трябва да проверявате банковата си сметка, за да сте сигурни, че парите наистина ще бъдат възстановени.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин