5 неща в Рим, които не бива да пропускате - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 неща в Рим, които не бива да пропускате
Автор: Peika.bg
5 неща в Рим, които не бива да пропускате
Снимка: pexels

Рим често е наричан Вечният град. Това е място с богата история и култура и място, което трябва да бъде в списъка с дестинации на всеки. Но какво ще стане, ако имате малко време, за да разгледате този великолепен град? Е, не се притеснявайте, защото ще ви преведем през някои от най-важните неща, които абсолютно не можете да пропуснете по време на краткото си пътуване до Рим. 

Ето как да се възползвате максимално от този град и кои са 5-те неща, които не бива да пропускате:

1. Колизеумът и Римският форум

Нито едно посещение на Рим не е пълноценно, без да се докоснете до величието на Колизеума и Римския форум. Тези древни руини са свидетелство за богатата история на града и са атракции, които трябва да се видят. Ще изпитате страхопочитание, докато изследвате Колизеума, някога най-големия амфитеатър в света, представете гладиаторските битки, които са се провеждали там.

След това се разходете из руините на Римския форум, политическия и социален център на древен Рим. Комбинацията от тези два обекта ще ви пренесе назад във времето и ще ви остави с дълбока оценка за миналото на града.

2. Ватикана и базиликата Свети Петър

Друга задължителна дестинация в Рим е Ватикана, най-малката независима държава в света. Полюбувайте се на архитектурните чудеса на базиликата Свети Петър, най-голямата църква в света. Можете също да посетите купола, за да се насладите на невероятна гледка към града.

Посещението на Ватиканските музеи също е топ дейност, ако имате време. Там се помещава обширна колекция от изкуство и исторически артефакти. Не пропускайте да се полюбувате на зашеметяващите стенописи и скулптури, включително прочутата статуя на Лаокоон и неговите синове. Също така погледнете спиращия дъха шедьовър на Микеланджело в Сикстинската капела, преди да си тръгнете. 

3. Фонтанът Треви и Испанските стъпала

Когато сте в Рим, не забравяйте да посетите зашеметяващия фонтан Треви. Това е един от най-известните фонтани в света. Украсен с великолепни скулптури, този бароков шедьовър е гледка, която не бива да пропускате. Легендата разказва, че хвърлянето на монета във фонтана означава, че ще се върнете в Рим.

Оттам се насочете към Испанските стълби, популярно място за събиране както на местните жители, така и на туристите. Тук можете да се изкачите по стъпалата до църквата Trinità dei Monti, където можете да се насладите на гледка към Рим.

Тези две забележителности са не само визуално зашеметяващи, но и предлагат поглед към ежедневния живот на града.

4. Пантеона и Пиаца Навона

Влезте в древния свят на Пантеона, римски храм, посветен на всички богове. Перфектно запазеният купол и богато украсеният интериор ще ви оставят във възторг от архитектурния гений на древен Рим.

След като посетите Пантеона, се отправете към Пиаца Навона, един от най-красивите площади в Рим (и наш любим). Полюбувайте се на грандиозните фонтани и впечатляващата барокова архитектура, която заобикаля площада. Направете си почивка в едно от откритите кафенета и се потопете в оживената атмосфера на този оживен площад.

5. Произведения на изкуството в красивите музеи

Рим е съкровищница на изкуство и култура, а неговите музеи са доказателство за художественото наследство на града. Разгледайте Galleria Borghese, дом на впечатляваща колекция от ренесансово и бароково изкуство, включително шедьоври на Караваджо, Бернини и Рафаело.

Капитолийските музеи, разположени на Капитолийския хълм, предлагат завладяваща колекция от древни римски скулптури и артефакти. Не пропускайте шанса да видите емблематичната статуя на Марк Аврелий на кон.

За ентусиастите на съвременното изкуство посещението на MAXXI – Национален музей на изкуствата от 21 век е добър избор. Със своята новаторска архитектура и провокиращи мисли изложби, този музей показва най-доброто от модерното изкуство.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин