5 (незаслужено) подценявани градове в Европа - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 (незаслужено) подценявани градове в Европа
Автор: Стефан Стефанов
5 (незаслужено) подценявани градове в Европа

Европа има толкова богато историческо и културно наследство, че на практика повечето градове имат какво да предложат на туристите. 

Единственият проблем е, че за повечето от тях не се знае, поради което те остават като приятна изненада за онези, които са се оказали в тях по една или друга причина. 

По-голямата част от туристите се насочват към известните дестинации като Париж или Барселона, но на Стария континент има още много места, които крият неподозирани възможности за пътуващите хора.

32459

Корк, Ирландия

Корк често е наричан „истинската столица на Ирландияи напълно заслужава това определение. Градът, който е разположен в югозападната част на страната и има население от 120 хиляди души, е построен на река Лий, която се разклонява на два канала в западната част на града. Интересното е, че центърът на Корк е разположен на остров между каналите.

В историческо отношение градът е известен с това, че подкрепя двора на Йорк по време на Войната на розите в Англия (1455–1487), а по време на Ирландската гражданска война застава твърдо зад републиканските искания за запазване целостта на държавата.

В наши дни градът може да се похвали с две неща: първото е забележителности като известната църковна кула на Шандън в северната част на града, която е считана за символ на Корк. Нейната северна и източна страна са червеникави, а другите две са от бял варовик. Ветропоказателят пък е във формата на сьомга с 11 крака. Други известни сгради са форт Елизабет, Градската опера, църквата Света Мери и паркът Фицджералд в западната част на града.

Второто е, че местните са дружелюбни, отношението им е доста ларж и като цяло ирландците вероятно са северняците, които са най-близо по манталитет до нас.

 

32458

Лион, Франция

Лион се намира в централната част на страната, на около 470 километра от Париж. Населението му е 491,268 души, което го прави трети по население след Париж и Марсилия, но заедно с предградията представлява вторият по население метрополис в страната с общо население от 2,188,759 души. В миналото Лион е бил известен с производството на коприна, а в днешно време се води за една от столиците на кулинарното изкуство.

Градът е тясно свързан с историята на киното, защото там в края на 19 – и век Аугуст и Луис Люмиер са открили кинематографа. Сред любопитните за туристи места са музеят Musée des beaux-arts de Lyon, най-големият парк във Франция - Parc de la Tête d'Or, църквата на Свети Франциск от Сале, градската опера Opéra Nouvel, Африканският музей на Лион и други. Феновете на футбола сигурно помнят уникалното постижение на отбора на Олимпик (Лион), който спечели седем пъти подред местното първенство в периода 2002-2008 г.

Ако ще пътувате към Лион , опитайте да го съчетаете с Фестивала на светлините (Fête des Lumières), който започва всяка година на 8 декември и продължава 4 дни. Тогава на прозорците на всяка къща се слагат свещи, провеждат се и светлинни шоута. 4 милиона туристи посещават града за събитието и това го прави едно от най-големите в света изобщо, заедно с карнавала в Рио де Жанейро и Октоберфест в Мюнхен.

32461

Хелзинки, Финландия

Населението на финландската столица е около 1,2 милиона души, а градът е най-северната столица на държава от Европейския съюз. Най-големият музей е Националният музей на Финландия, който се помещава в красив нео-средновековен замък и е дом на огромна колекция от артефакти. В Градският музей можете да видите предмети от 500-годишната история на града, а в Университета на Хелзинки има още два музея. Финландската национална галерия и Музеят на Дизайна също не са за изпускане.

Ако през 2015 г .се окажете в града, можете да посетите Фестивалът на Хелзинки, който през тази година ще се проведе между 14-30 август. През септември пък е филмовият фестивал Love&Anarchy (известен и като Хелзинският международен филмов фестивал).

32462

Порто, Португалия

Порто е втори по големина град в страната като, заедно с предградията и близките селища, населението му наброява 1,8 милиона души. Порто е един от най-старите европейски градове, създаден като римско пристанище под името Портус Кале. Заради древната си история, той има много запазен исторически център (Рибейра), който е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

В града има множество концертни зали, театри, кина, галерии, библиотеки и книжарници (една от най-известните книжарници в света е местната „Lello Bookshop“). Най-известните музеи са Националният музей (Museu Nacional de Soares dos Reis) който е посветен на португалските културни постижения между 16-и и 20-и век, както и Музеят на съвременното изкуство (Museu de Arte Contemporânea). Най-популярното събитие в Порто е фестивалът Сао Жоао в нощта на 23-24 юни. Според традицията, тогава хората ядат сардини с варени картофи и пийват с червено вино. От първата до втората неделя на май пък се провежда Queima das Fitas, когато са последните изпити на учениците, след което те празнуват с марш до кметството и парти след това..

32460

Сплит, Хърватска

Сплит е втори по големина град в Хърватска и най-голям град в областта Далмация. Градът се намира на източния бряг на Адриатическо море и има наистина ОГРОМНО историческо наследство. Той е бил владян от гърци, римляни, венецианци, австрийци и пази наистина внушителни колекции от исторически паметници и артефакти.

По-голямата част от тях могат да бъдат видени в Археологическия музей на улица Zrinsko-Frankopanska 25. Това е най-старият музей в страната (създаден през 1820 г.), който има над 150 хиляди експоната, събрани в сградата и в клонове в Солин, както и регионалните центрове във Вид и на остров Виш. Други музеи, които да посетите са Музеят на хърватските археологически паметници ( единственият, в който има артефакти само от хърватското средновековие между 7-15 век) и Градският музей в Сплит. Разбира се, не пропусакйте и дворецът на император Диоклециан.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин