5 полезни съвета за зима в планината - екстремни условия - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 полезни съвета за зима в планината
Автор: Катя Томова
5 полезни съвета за зима в планината

Малка хижа насред снежна планина – запалена камина и чаша вино в ръка. Това е мечта и първа асоциация на много хора, при мисълта за почивка през зимата. Разбира се, доста популярна е идеята за ски и сноуборд, както и преходите в горските местности. Ако и за вас почивните дни в зимните месеци са свързани с планинските райони, прочетете нашите съвети за безопасно и приятно преживяване. 

Организация – внимателно и подробно организирайте начинанието, независимо дали е преход или престой в хижа. Съобразете маршрутите, подготовката си, метеорологичните условия. Ако не сте добре запознати с техниките за поход, задължително се консултирайте със специалист. Съставете план на движение. Преценете достъпа до хижата – колко време ще се наложи да вървите пеша до нея и какъв е теренът. Проверете предварително какво ще е времето в деня на връщане – ще успеете ли да се придвижите по същия път. 

Багаж – не взимайте прекалено много неща, само необходимите. Ако отивате на хижа, това е по-лесно – топли дрехи, обувки, мобилен телефон, храна. За поход се подгответе с дъждобрани, слънчеви очила, слънцезащитен крем, аптечка, фенерчета, карта,компас, пътеводител. Раницата трябва да е удобна и разпределението на вещите добре обмислено. Съобразете тежестта с възможностите си. Вижте и нашия списък за раницата в планината.

Здравословно състояние – от голямо значение е да сте в добро здраве, когато отивате на планина. Времето е по-сурово и температурите са много ниски, което е предпоставка за усложняване дори на обикновена хрема. Ако участвате в преход, преценете физическите си възможности и умения, издръжливостта. Понякога е необходимо бързо придвижване по трудни терени и трябва да сте уверени, че можете да се справите. Имайте предвид и по-късия ден – в планината се стъмва много бързо и настъпва непрогледен мрак. За неспециалисти това може де се окаже голям проблем. 

Уединение – не му е мястото през зимата в планината. Никога не тръгвайте сами, дори на кратка разходка. Условията в планината са капризни – времето бързо се променя, терените понякога са опасни. Във всяка група трябва да има водач, дори ако сте сред близки хора. Човек, който да насочва, да определя почивките и темпото на движение. Не е добра идея разпръсването на групата и разногласия относно посоката. 

Опасности - внимавайте за опасността от изгубване и измръзване. Ако се загубите – следете за маркировка и се опитайте да се ориентирате чрез карта и компас. За да не измръзнете, не лягайте на земята, поемайте течности и калорична храна. Естествено, никакъв алкохол. Всяка част от тялото трябва да е покрита с топла и суха дреха. Задължителни са ръкавици, шапка и шал. 

Консултирайте се със специалист, следвайте тези съвети, въоръжете се с добро настроение и поемайте към зимно планинско приключение. Разбира се, уютната хижа с камина също не е за изпускане. Приятно прекарване! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин