5 причини да посетите Карлуково - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да посетите Карлуково
Автор: Полина Райнова
5 причини да посетите Карлуково

Ако трябва да си представим как би изглеждало реалното място от романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо”, то село Карлуково (известно с дома за психично болни) е един достоен претендент за титлата. Ето няколко причини да не криете глава под възглавницата рано сутринта в почивния си ден, а да се качите на първия влак към Карлуково.

Причина 1: За да застанете под Очите на Бог

Проходна или, както още я наричат „Очите на Бог”, е една от най-впечатляващите пещери в България. С дължина от 262 метра, тя е най-дългият пещерен тунел в страната. До нея можете да стигнете пеша от село Карлуково, като това ще ви отнеме не повече от половин час (за точната посока винаги можете да се обърнете към някой местен – повечето хора са доста дружелюбни). Проходна е естествено осветена от два огромни отвора в тавана, следствие от ерозията на скалата. Тези отвори, еднакви по големина и форма, създават силното усещане за намесата на сила, по-висша от природата. Ако застанете под „очите”, ще забележите, че те могат да.... плачат - малки капки вода се събират в краищата и ромолят надолу право към вас при влажно време. Легендата разказва, че тези сълзи оплакват девойките, хвърлени в пещерата от османците по време на робството. Открийте още идеи за пещери в България

Причина 2: За да скочите с бънджи или просто заради скалното катерене

Освен, че ще ви порази с почти извънземния си интериор, напомнящ лунен пейзаж, пещерата Проходна е и идеално поле за изява на авантюристичното ви Аз. Ако не ви достига една идея смелост да полетите от ръба на акведукта Витиня (почти 120 м), то тази пещера е идеалното място за вас – височина от 40 м звучи далеч по-окуражително! Ако търсите къде да преспите наоколо – Националният пещерен дом е удобен и евтин вариант.

А освен като подслон можете да го ползвате и като отправна точка – само на 10-15 минути пеша от пещерния дом се стига до скала, от която можете да видите като на длан цялата местност. В далечината ще забележите и карлуковската лудница, която, погледната отвисоко, изглежда като макет, особено с всички онези движещи се фигурките в огромния двор на сградата. Ако извикате по-силно, нищо чудно да получите отговор от тази посока, не от собственото си ехо обаче.

Причина 3: За да стъпите на снимачната площадка на „Време разделно”

Малцина знаят, че именно районът на Карлуково е мястото на снимките на екранизацията на романа „Време разделно”. Знаменитата сцена, в която поп Алигорко (Руси Чанев) се моли в една огромна пещера на фона да падащите лъчи светлина отгоре, е заснета именно в Проходна.

Причина 4: За да се разходите по екопътеката Искър-Панега

Пътеката е добре маркирана и е подходяща, ако не търсите голямо натоварване. 12 км за изминаване и 4-5 часа вървене – един наистина добър повод за разходка по Искърското дефиле. Началото й може да откриете на около 100 м преди да влезете в Луковит, ако пътувате в посока София - Плевен. Въжените мостове, дървени пейки за отдих и прохладния бриз от реката са нещата, с които ще се срещнете.

Причина 5: За да разберете кой е написал Дунавското и Искърското хоро

Дико Илиев е сред най-именитите български композитори и диригенти. Създателят на Дунавското и Искърското хора е роден в селото, а самото сърце на Карлуково на площада пред читалището е мястото, където можете да видите неговия паметник.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още (не)обикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин