5 причини да посетите Лапландия - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 причини да посетите Лапландия

Като деца искало ли ви се е да отлетите до Северния полюс при Дядо Коледа? Милиони деца биха се зарадвали на възможността да го сторят, но това е не по-лоша идея и за възрастните. Във Финландия, където се намира Рованиеми, селото на Дядо Коледа (а знаете ли, че можете и да изпратите писмо на Дядо Коледа), има много привлекателни места за порасналите деца. Ето няколко идеи:


Лов за съкровища

Знаете ли, че из речните долини на Лапландия може да се намери злато? Откритието е направено в средата на 19 век и за известно време Лапландия преживява “златна треска”.

Ако извадите късмет, след разтапянето на ледовете може и да се сдобиете с някое друго зрънце злато. Ако пък посетите Финландия през лятото, включете се във Финландската златотърсаческа надпревара, която се състои през юли месец в селцето Танкаваара.

Да видите Северното сияние

Аурора Бореалис, известна предимно като Северното сияние, е пищно природно явление, видимо единствено далече на север, което предизвиква сини и зелени светлини да озаряват небето. Преданието гласи, че зарите са причинени от опашката на полярна лисица! Вижте и кои са най-добрите места за наблюдаване на Северното сияние.

Откриване на културата

Въпреки че финландска Лапландия се слави единствено със своите гори и селото на Дядо Коледа, Рованиеми е сравнително оживен град. Селището е разрушено през Втората световна война и преустроено от архитекта Алвар Аалто. Домът на културата представя изложби от местни артисти и представления на Лапландския камерен оркестър.

Среща с елен

Вероятно Рудолф с червения нос е един от най-известните елени в света, а в Лапландия ще получите възможността да се докоснете отблизо до тези великолепни животни. Разходките с шейна са отлично забавление за всяка възраст и прекрасен начин да се заредите с коледно настроение.

Сауна

Бихте очаквали шведски тип сауна, но финландската сауна, която наричат “соуна”, е далеч по-гореща от тези в съседна Швеция. Между двете, изглежда, даже съществува известно съревнование. Сауната е вкоренена в местната култура - всеки финландски дом си има сауна! Какъв по-добър завършек на деня в този ледено студен рай? Освен това финландците казват, че когато се разболеете, ако „сауна, въглен и ликьор не помогнат, значи състоянието ви е фатално“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин