5 прочита на сутрешното кафе - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 прочита на сутрешното кафе
Автор: Полина Райнова
5 прочита на сутрешното кафе
Снимка: Thinkstock/Guliver

Колкото и различно да започва деня за хората по света, има нещо, което доминира над ранния сутрешен час както на изток и запад, така и на север и юг. Нещо, което с ароматната си пара и леко горчив вкус ни помага да прогоним от огледалото и последните остатъци от сънения си вид. Макар повечето от нас да започват деня именно с тази добре позната напитка, малцина са запознати с отношението на различните култури към нея.

Италия - кралството на еспресото

Тук е мястото, където се ражда първата еспресо машина. Повече от 3/4 от населението на Ботуша предпочита този вид кафе - около 14 милиарда чаши еспресо биват жертвани в името на добрия тонус и бодрия дух всяка година в Италия. Легендата гласи, че кафето идва в Европа през 1615 г. благодарение на венецианските търговци, които поддържат активни връзки с Близкия изток. Там пък кафето пробива най-вече заради забраната в Корана да се пие алкохол.

Етиопия - кафена церемония

Населението на Етиопия е с хилядолетна история в традицията на пиенето на кафе. В тази страна можете да станете свидетели на така наречената етиопска кафена церемония, която е честа практика в ресторантите. Същността на церемонията е превеждането на кафето през целия му жизнен цикъл - от живото растение до чашата тъмна течност. Когато станете свидетели на цялата процедура - измиването на зърната, изпичането, смилането и най-накрая сваряването им, първата глътка ще ви се стори по-истинска и плътна от всякога.

САЩ - кафето от бензиностанцията

Както всичко останало в Америка, така и кафето тук е претърпяло трансформация в духа на забързаната консуматорска култура. Разточителното удоволствие от сутрешното кафе се е превърнало в механичен навик - няколко монети в кафемашината и чаша със съмнително съдържание, което по скоро наподобява тъмнокафяв чай с много, наистина много захар. В тези географски ширини чистото силно кафе не се цени особено. На почит са всякакви видове "кръстоски". Не се изненадвайте, ако в кафето си откриете карамел, течен шоколад, бита сметана, канела (любимата подправка на американците), дори разбито яйце със захар и мляко.

Гърция - лед и пяна

Кой би предположил, че ободряваща напитка с френско име би могла да се бори по популярност с гръцкото узо? Фрапето несъмнено е един от символите на съвременната култура на южната ни съседка. Консумира се масово от млади и стари, от местни и чужденци. Според статистиката средното време за изпиването на едно фрапе е около... 93 минути - един истински ритуал в пълна противоположност на бързото обръщане на чашката с еспресо.

Ирландия - кафе на градус

Някъде там насред ирландските кръчми и прохладните вечери се ражда един необичаен вид кафе с гореща (алкохолна) кръв. Ирландското кафе започва историята си още през 1940 г., когато рецептата е измислена за пръв път. Днес отдавна е под светлината на прожекторите като коктейл, сервиран в баровете по цял свят. Горещо кафе, уиски, бита сметана и захар са съставките, които сътворяват традиционната ирландска напитка.


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още кулинарни и други пътешествия! 

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Ryan Gosling, 09.05.2013 | 10:02
Добре, че си имам чаша горещо еспресо до мен, че за тази статия си е крайно необходима кофеинова компания :)
Абонирайте се за нашия бюлетин