5 съвета за лятно пътешествие с кола - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 съвета за лятно пътешествие с кола
Автор: Мария Захариева
5 съвета за лятно пътешествие с кола

Юни е! Лято е! С покачване на градусите все по-трескаво се планират отпуски, разходки, уикенди и всякакви други забежки за първата свободна минута.

Опитът показва, че понякога колата с ентусиазма и големите очаквания бива преобърната от съвсем предвидими и предотвратими спънки. Ето няколко неща, за които да помислите преди да поемете на път с автомобил през лятото. И евентуално да си спестите някое излишно разочарование.

1. Избор на подходящи спътници - Най-важното условие за добро прекарване – спътници от вашата „пътешественическа кръвна група”.

Представете си как сте се наточили най-после да посетите онзи дворец или музей, за който си мислите от миналото лято или просто искате да поскитате безцелно по някоя незнайна горска пътека. Представихте ли си? А сега си представете как вече летите натам с колата, а другарчето на съседната седалка ви дудне как му се ходи на шопинг в М-О-Л! И ама как така ще си пиете кафето при дядовците в селската кръчма?! Или вече почти ги вкусвате онези миди във фермата на брега на морето... А спътническото небце възмутено слюноотделя по кроасанчетата от онази верига бензиностанции, която упорито липсва във вашия маршрут.

42352

2. Определяне на маршрут (или пък не) – Възможностите варират, но до голяма степен зависят от това що за птици сте се спретнали в колата.

Ако сте извадили късмета да пътувате с някои от най-широко скроените пътешественически души (по вашите широки стандарти), то маршрут не ви трябва. Палите колата и каквото път покаже!

В случай, че не познавате добре навиците и вкусовете на спътниците си, но пък всички сте разбрани хора с желание за добро прекарване – може да набележите местата за нощувка или няколко (не много) забележителности, на които държите. Детайлите ще ги сътворите в движение.

Ако обаче сте сигурни, че творческите различия са неизбежни, може да разработите план-програма с всички спирки по дни, часове и минути, разстоянията между тях в километри, разходите за гориво и пътни такси, часове за ставане и тръгване сутрин... Ако не ви се занимава - просто сменете спътниците.

42351

3. Проверка на изправността на автомобила (каквото и да означава това, ние от коли не разбираме) с цел безаварийно придвижване от т. А до безкрая и обратно.

Представете си, че тръгвате, например от София, и пътувате ли, пътувате. Това Плевен, Русе, задръстването на Дунав мост, Букурещ и пак Русе и околовръстията му. И най-после решавате, че ви стига толкова 40-градусова жега и си искате в прохладния софийски прахоляк!... И колата просто спира на 18 км след Русе. В неделя по обед. А вие оставате да трупате топлина за зимата, поне до понеделник, докато някой баш майстор не благоволи да ви постави диагноза.

Та затова - заведете колата при любимия си сервиз на профилактика преди летните пътешествия, за да сте спокойни, че поне каквото е зависело от вас - е направено.

4. Проверка на глезотиите в автомобила – неща, без които може, но няма да навреди ако ги има:

- Работещ климатик – Ако се разтапяте при повече от 30°C.

- Навигация (карта) – Ако за вас доброто прекарване не включва романтични изгубвания сред опечени поля или сред мечките в някоя гора.

- Музика – Радиото е пръв приятел на автомобилиста, но понякога и то губи обхват. Затова имайте план Б – дискове, флашки и други чудеса на техниката. Или план В – подгответе се да пеете с цяло гърло и разпечатайте някои текстове за по-непаметливите. От „Къде ми са детските книжки...” и „Хубава си, моя горо”, през „Баба ми е фаталната жена” до „Speed” на Billy Idol и „Highway to Hell” на AC/DC... или „Черно море” на Тодор Колев.

42350

5. В бензиностанцията бъдете ларж. И резервоара догоре!

Участъци от пътя в ремонт, бавно минаване на граници или просто твърде много пътуващи. Сезонът на летните отпуски е раят на задръстванията. Потите се достатъчно от жегата. Не се потете и заради светналата лампичка в най-неподходящия момент.

Бонус съвет: Сложете си в багажа, при джапанките и онзи веселяк Доброто настроение. Грижите, задачите и мислите за работа да си останат вкъщи. Тръгнали сте да зареждате батериите – физическите или емоционалните, активно или пасивно – кой каквото и както си поиска. И каквото си го направи!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин