5 странни музея в Берлин - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 странни музея в Берлин

Музеят на Пергамон и старата национална галерия, „Чекпойнт Чарли” и Еврейският музей – в Берлин има повече от 170 музея, много от които са познати по целия свят. По-малките, понякога чудновати къщички също си заслужават посещението. Кратък обзор на музейната сцена доказва това.

1. Музеят на медицинската история

Растящи тумори, странно деформирани бъбреци или ембриони със заболявания, които ги карат да изглеждат като циклопи – гледка, която влиза под кожата на посетителя в истинския смисъл на думата. Но това, което Музеят на медицинската история в Берлин показва, е не само страховит, а също и културно-исторически поглед върху повече от 300-годишната история на медицината. Обширната колекция от над 750 експоната показва ясно как се е променила представата за човешкото тяло през вековете и съответно как се е променила и медицината. Обиколката продължава през Берлински анатомичен театър и води до зала за аутопсия. На когото все пак му е останал апетит, не трябва да се колебае да отиде до будката за закуски. Тя обаче се намира на друго място: в Музея на кърито и вурста.

2. Германският музей на кърито и вурста

Недалеч от „Чекпойнт Чарли” в Музея на кърито и вурста се прекланят пред кулинарния символ на столицата. Заради което изложбата е по-скоро преживяване, отколкото просто музейна изложба. А близо до вече споменатата будка за закуски има триизмерен план на будките за бързо хранене в Берлин. В камерата за подправки се разкрива тайната на кърито. Наоколо се носят екзотични миризми. А в близката кухня за експерименти на откривателката на вурста с къри Херта Хойвер се обяснява как се прави нейният „чилъп” сос. Който има нужда от почивка, може да се отпусне на вурст-дивана.

3. Музеят на захарта

След това обаче отиваме към Музея на захарта, който разяснява всички въпроси около белите кристали. Музеят, който е на повече от 100 години, показва, че историята на захарта съвсем не е сладка. В Европа има захар от много време само защото е имало също и колониализъм и търговия с роби. Разбира се, изложбата дава яснота и по въпроса за всекидневната консумация на захар в модерния свят, а поставя също и въпроса как би изглеждал светът без захар.

4. Музеят на нечуваните неща

Следващият музей е посветен на друга идея: Музеят на нечуваните неща. В него има най-вече дребни неща, на които просто не се обръща внимание, а те самите стоят в началото на някоя голяма история. Истории, които от време на време могат да бъдат и малко прекалени. А въпросният предмет бива поставен под по-добра светлина. Например, листчето хартия с прогорена в средата му дупка. Това вече не е просто старо листче хартия, разяснява информационното табло в музея, ами моментът на някое внезапно хрумване. Експонатът уж ни връща към кьолнския невролог д-р Хелмут Дрьоф, който открил в края на 19 век „електрограф на внезапното хрумване”, за да измерва с него енергията, която се освобождава когато на човек му хрумне нещо. Ясно, нали?

5. Музеят на буквите

В залите на музея на буквите ви очакват чистите факти – дори когато става въпрос за най-малкото нещо, всичко се свежда до буквите. Изненадващото в музея е това, че буквите сами по себе си не са нищо повече. Извадени от всекидневната си употреба, те вече не носят никаква информация. Вместо това са просто това, което са: букви, с особена типографска красота.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин