5 туристически капана от цял свят и как да ги избегнете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 туристически капана от цял свят и как да ги избегнете
Автор: Мария Ангелова
5 туристически капана от цял свят и как да ги избегнете
Снимка: Thinkstock/Guliver

На колкото повече места по света сте пътували, с толкова повече вариации на тема „туристически капани“ сте запознати. Ето няколко примера, дадени от пътешественика Дейвид Кръдж.

Индия: „Блъсна кравата ми, сега ще плащаш!“

Ако пътувате из Индия с кола и се случи така, че поради лудия трафик и свободно разхождащите се крави навсякъде блъснете нечия крава, можете да станете жертва на измама. Тъй като кравата е считана за свещено животно в Индия, не е изключено да се появи индиец, който да поиска обезщетение за вредите. Тъй като тези хора обикновено нямат документ за собственост на животното, вие дори няма да знаете дали това е стопанинът му. Ако сте наранили кравата, не е зле да оставите пари, но исканото обикновено надминава десетки пъти реалната щета.

Тайланд: „Храмът е затворен, но ще те заведа на по-добро място“

Разпространена измама в Тайланд – шофьори на тук-тук причакват туристите малко преди прочутите будистки храмове и им казват: „Храмът е затворен днес, но аз ще те заведа на по-хубаво място. Ще те закарам безплатно, по път ми е“.

Зад това предложение се крие договорката на шофьора с някой собственик на сувенирен магазин – шофьорът получава комисионна, ако доведеният турист си купи нещо. Откажете и ще откриете, че храмът, който търсите не само не е затворен, ами е и пълен с посетители.

Етиопия: „Купи ми тетрадка!“

Етиопия е изумителна страна, в която чужденците са непрестанно следвани от групички деца. Един от разпространените капани включва следното: някое сладичко дете ви моли да му купите тетрадка, за да има къде да пише в училище. Вие, разбира се, не можете да откажете на тази невинна молба. Детето ви завежда до близката книжарница и след като вие сте му взели тетрадката и сте си тръгнали доволни, то връща тетрадката на книжаря срещу комисионна.

Виетнам: „Хей! Обувките ти са мръсни!“

Докато се разхождате из някой от пренаселените пазари на Виетнам или други държави в Югоизточна Азия, изведнъж някой извиква: „Хей, обувките ви са мръсни, нека ги почистя!“. Обикновено мръсотията се е оказа там благодарение на същия този човек, който започва усърдно да лъска обувките ви. Без да иска пари. Междувременно негов „съдружник“ изпразва джобовете ви.

Южна Америка: Таксиметър без граници

В някои държави в Южна Америка (а и не само там) таксиметровите шофьори не използват броячи, поради което е жизненоважно да договорите цената отначало. Ако сте група от няколко души, уверете се, че сте изяснили, че договорената цена в за цялата група, а не на човек, за да не се наложи да се карате накрая.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин