5 възхитителни екопътеки на 100 км около Бургас - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 възхитителни екопътеки на 100 км около Бургас
Автор: Боряна Кръстева

Морският град е отправна точка за прекрасни горски и планински маршрути.

Те ще ви възнаградят с много свежест, красиви гледки и хармония. Странджа, Стара планина и Провадийското плато предлагат много идеи за еднодневна разходка.

Вижте тези прекрасни екопътеки, в радиус от 100 км около Бургас, които ще ви върнат връзката с природата.

Екопътека Пещери и извори на река Младежка

Разстояние от Бургас: 56 км

Това е една от най-живописните местности на Странджа, разположена близо до село Младежко, което се намира на 7 км западно от главния път Бургас – Малко Търново. Маршрутът започва от западния край на селото. Там има изграден заслон с камина. Ако решите, можете да стигнете до съседното село Евренозово.

Екопътеката има две разклонения. Първото ще ви преведе през живописния каньон, по поречието на реките Младежка и Близнашка.  Дължината е около 500 м с обща денивелация 30 м. Другото разклонение ще ви отведе до два хълма с дървени наблюдателници („Калето“ и Замъка“). Дължината по това разклонение е около 500 м и обща денивелация около 40 м, като на места пътеката става доста стръмна.

Маршрутът не е труден. Има поставени обозначителни табели, както и дървени парапети. Дължина на маршрута: 15 км.

*

Екомаршрут Пътят на ясния месец

Разстояние от Бургас: 63 км

Маршрутът свързва селата Бръшлян и Стоилово. По време на разходката ще можете да се насладите на невероятната красота на природен парк Странджа. Екопътеката върви по пътя, по който са преминали странджанските войводи, участвали в Илинденско - Преображенското въстание, а името й идва от химна на Странджа - "Ясен месец веч изгрява". 

Маршрутът е сравнително лесен, на места до средно труден. Дължината му е 11 км.

*

Екопътека Марина река

Разстояние от Бургас: 80 км

Пътеката се намира в самия Природен парк Странджа, в непосредствена близост до самата река. За да стигнете до екопътеката, тръгнете от село Българи в посока Царево. На 4 км след селото вдясно има табела. Отбивката е много малка и трябва да оставите колата си плътно до пътя. Ако идвате от Царево, отбийте при табелата за Малко Търново и след 12 км ще видите табелата на екопътеката вляво. Маршрутът е малко над километър и се движи по стар коларски път.

Ще са ви необходими около 50 минути, за да обходите екопътеката в едната посока.

*

Екопътека - село Веселиново

Разстояние от Бургас: 86 км

Екопътеката на село Веселиново се намира в Стара планина. Тя започва след изхода на село Веселиново в посока КарнобатПо време на прехода можете да видите водопада Малкия скок, пещерата Сарая и местността Софрата. Крайната точка е водопад Големия скок. Има подходящи места за пикник с навеси, чешми, дървени масички и огнища.

Маршрутът е добре обозначен и е с дължина 8 км.

*

Екопътека От Овеч до Шашкъните

Разстояние от Бургас: 108 км

Екопътеката минава през крепостта Овеч, Провадийското плато и скалните манастири в местността Шашкъните. Скалите представляват интерес за алпинистите, тъй като могат да се използват както за скално катерене, така и за спускане с въже.

От крепостта до манастирите разстоянието е около 40 минути пеша, а маршрутът е лек и приятен. Подходящ е както за деца, така и за възрастни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин