5 възможни културни шока при пътуване (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 възможни културни шока при пътуване (част 2)
Автор: Peika.bg
5 възможни културни шока при пътуване (част 2)

Пътуването в страни с различна от нашата култура може да доведе до доста забавни куриози.

Това явление е по-познато като културен шок, който винаги е неочакван и носи след себе си доста незабравими моменти и забавни истории.

1
. Нарушаване на личното пространство

Дистанцията между двама човека, които разговарят е от значение – особено, ако не са близки. Ето и няколко примера как в различни части на света хората възприемат по различен начин личното пространство. В САЩ например, когато двама души са на много малко разстояние един от друг, означава, че са близки. Англичаните и немците, от своя страна, предпочитат да спазват дистанция, докато мексиканците са буквално комуникират залепени един за друг.

2
. Поздрав с целувка

Френският маниер за целувки на двете бузи е доста необичаен за хора, израснали в страни, които са по-консервативни и където няма подобни публични любвеобилни прояви. От друга страна, този своеобразен ритуал е от голямо значение за французите и е неотменима част от тяхната култура.

3. Тоалетната хартия

За голяма част от хората, особено на тези от западния свят, може да се стори изключително странно, че в някои балкански страни като България и Гърция в ресторанти, барове и хотели има специално указание за това къде да се хвърли тоалетната хартия. На нас може да ни изглежда нормално да има табелка, посочваща, че отпадъкът трябва да се постави в кошчето, а не в тоалетната. За повечето чужденци обаче определено е необичайно. Причината за тези „указания“ не е културна приумица, а необновена канализация.

4. Мляко в торбичка

Да, звучи малко странно, но млякото в торбичка до неотдавна присъстваше и на българския пазар. Тази непрактична идея е с неизвестен произход и е особено неподходяща за пренасяне, тъй като 
само едно грешно движение би било фатално. Именно затова за повечето западняци, попаднали на мляко, пакетирано по този начин, е абсурдно.

5. Редене на опашката 

На много места по света може да ви се случи, нареждайки се на опашка, никога да не стигнете до крайната ви точка. В някои култури пререждането е нещо нормално и практикувано от повечето хора. И все пак ви препоръчваме да се придържате към британския маниер на изчакване - със спокойствие.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин