5 житейски урока от жителите на щастливия Бутан - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 житейски урока от жителите на щастливия Бутан
Автор: Peika.bg

Малкото хималайско кралство Бутан е известно най-вече с това, че измерва Индекса на брутно национално щастие на своите поданици.

И ако бутанците са едни от най-щастливите хора на планетата, то ето част от житейската мъдрост, която можем да „откраднем“ наготово от тях във вечното търсене на щастието.

За тях еднакво важни са и материалното, и духовното щастие

Глобализацията навлиза в Бутан едва през последните десетина години. Поне засега те успяват да поддържат баланс между технологиите и традиционните си ценности. Ако един западен човек може да се чувства неудовлетворен, че не притежава последния модел телефон/автомобил, то бутанецът е щастлив, че и днес е жив.

Не им пука за телевизията, радиото или интернет

Истината е, че медиите имат потенциал да ни накарат да се чувстваме нещастни – непрестанен поток от катастрофи, убийства и войни; красиви, богати и успешни хора, които налагат непостижими житейски модели; обсебващи социални медии и прекарване на часове в очакване нещо интересно да се случи там... Бутанците не се интересуват от всичко това – и съответно имат по-малко грижи в ежедневието си.

60% от страната е защитена като национален парк

Природата е важна за жителите на Бутан. Толкова, че повече от половината от територията на страната е превърната в национален парк, а процентът на горите през последните години е увеличен до 72%.

Те са предимно будисти

А будизмът е една от най-спокойните религии на света. Будистите вярват в кармата и в това, че ако изживеят живота си добре, са по-близо до просветлението. Така че бутанците си помагат едни на други, стараят се да са добри – и как да не са щастливи, като са заобиколени отвсякъде с доброта?

Почиват си добре

Според скорошно проучване жителите на Бутан спят средно по осем часа на ден, което е много повече от повечето държави по света и преди всичко от западните. А отдавна е доказано положителното влияние на добрия сън върху физическото и психическото здраве на човека. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин