6 факта за Армения, които не знаеш - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 факта за Армения, които не знаеш
Автор: Peika.bg
6 факта за Армения, които не знаеш

Армения определено не е типичната туристическа дестинация. 

Тя се намира в Южен Кавказ и е разположена между Черно и Каспийско море. По-голямата част от територията ѝ е планинска и покрита с гори и бързотечащи реки. Най-високата ѝ точка е в планината Арагатс и се издига на 4095 м надморска височина, а най-ниската е на около 400 м над морското равнище. В Армения се намира второто по големина езеро на надморска височина над 1900 м – Севан.

Вижте още няколко любопитни факта за страната:

1. Арменската държава възниква през VI в. пр. н. е. на територията на Мала Азия, където нейни предшественици са били царството Урарту, Хетската империя, Фригия и редица малки държави и конфедерации като Хайаса.

2. Арменският език е самостоятелен клон от индоевропейската група езици.

3. Армения е страна с богата история – в миналото в пределите ѝ бил включен връх Арарат, където според Библията попаднал Ноевият ковчег след Големия потоп.

4. Армения е първата държава, която приема християнството като официална религия – това се случва през 301 г.

5. Етническите арменци са 97,9% от населението. По-големи малцинства са: йезидите – 1,3% и руснаците – 0,5%, освен тях има още асирийци, украинци, гърци, кюрди, грузинци, беларуси, както и малки общности на власи.

6. Около 60% от 8-те млн. арменци в целия свят живеят извън страната – 2 млн. са в Русия, 1,5 млн. – в САЩ. Арменски общности има и в Грузия, Франция, Иран, Ливан, Сирия, Аржентина, Канада, както и в България.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин