6 филма, посветени на природата, които да гледате тази есен - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 филма, посветени на природата, които да гледате тази есен
Автор: Peika.bg

Какво се случва с планетата ни и как да опазим природата - това ще разберем от специалната кино поредица в Дом на киното през октомври и ноември – „Човек и природа”!

Филмите „Повече от мед”, „Мед”, „Императорът”, „Солта на земята”, „Белият бог” и „Сафари” дават отговори на тези въпроси и разказват истории, повлияни от начина, по който взаимодействаме с околната среда.

В първите три поредни съботни дни от октомври и ноември месец, „Човек и природа” дава възможност на зрителите да разберат повече за природните богатства, които пренебрегваме и целенасочената война, която водим срещу единствения ни дом – планетата Земя и нейните обитатели.

Ето и повече информацията за филмите, които да гледате тази есен: 

"Повече от мед"
07 октомври, 17:00 часа 
Документален 
Швейцария-Германия-Австрия, 2012, 90 мин
Режисьор: Маркус Имхоф
С участието на: Фред Яги, Джон Милър, Хейдрън Сингър, Лиан Сингър, Рандолф Мензел, Фред Тери

Филм за пчелите, тяхната уникална общност, за създаването на медния елексир и за тайнството на симбиозата между пчелните популации и цветното богатство на планетата Земя. Наблюдения, изводи, интригуващи подробности за един малко познат свят с огромно значение за битието на всички живи същества...

Дискусия на тема: Защо са важни пчелите и какво може да направи всеки, за да ги опазим?
Лектор  от WWF България: Георги Стефанов, Ръководител „Климатични промени и зелена икономика”

*

"Мед"
14 октомври, 17:00 часа   
Турция-Германия, 2010, 103 мин
Режисьор: Семих Капланоглу
В ролите: Бора Алташ, Ердал Бешикчьоглу, Тюлин Йозен, Айше Алтай, Алей Ючарер, Юзкан Акчай

Най-добрия приятел на малкия Юсуф е неговия баща, който осигурява скромния живот на семейството с меда, който събира от дърветата в една глуха турска провинция.

Бъдещето на Юсуф е поставено на карта – дали да тръгне по стъпките на баща си, въпреки че добивът на мед намалява или да преодолее затрудненията с четенето и да заложи на образованието си. Страхът от неясното бъдеще обсебва семейството, когато един ден бащата на Юсуф не се прибира от гората...

Дискусия на тема: Възможности за препитание и бизнес чрез запазване на природното и културно наследство
Лектор от WWF БългарияАпостол Дянков, Регионален координатор „Зелена икономика“

 *

"Императорът"
21 октомври, 17:00 часа 
Франция, 2016, 88 мин
Документален
Режисьор: Люк Жаке

Невиждани досега подводни и въздушни кадри ни показва Люк Жаке, който ни запознава с историята на млад пингвин, тръгнал на първия си поход - повик, който пингвините усещат всяка зима. Каки са неговите съмнения, страхове и предизвикателства разбираме от пътешествието му към неизвестна дестинация.

Дискусия на тема: Климатичните промени и тяхното влияние за България
Лектор  от WWF България: Георги Стефанов, Ръководител „Климатични промени и зелена икономика”

51393

*

"Солта на земята"
04 ноември, 17:00 часа 
Франция-Бразилия-Италия,  2014, 110 мин
Документален
Режисьори: Вим Вендерс и Жулиано Рибейро Салгадо
С участието на: Себастиао Салгадо

В продължение на 40 години фотографът Себастиао Салгадо пътува из всички континенти, по стъпките на променящото се човечество. Той е бил свидетел на множество важни моменти в съвременната история, международни конфликти, природни и социални бедствия. Салгадо потегля на път с идеята да изследва някои девствени територии на Земята, техните флора и фауна, реализирайки един грандиозен проект, с огромен принос към човечеството, разкривайки красотата на нашата родна планета Земя.

*

"Белият бог"
11 ноември, 17:00 часа  
Унгария-Германия-Швеция, 2014, 119 мин
Режисьор: Корнел Мундруцо
В ролите: Жофия Пшота, Шандор Жотер, Лили Монори

Нов закон поставя сурови данъчни изисквания към притежателите на кучета от смесени породи. Внезапно кучешките приюти и улиците се изпълват с пуснати на свобода домашни любимци. 13-годишната Лили се бори за своя любимец Хагън, но баща й го пуска на свобода. В стремежа си да оцелее, кучето усеща, че не всеки в жестокия свят е приятел. То се присъединява към глутница, която скоро е заловена и търси път към освобождаването си. Ако кучетата успеят да отмъстят на човечеството – те ще бъдат безпощадни. Вероятно Лили е единствената, която може да сложи край на тази неочаквана война между кучета и хора.

Дискусия на тема: Бездомните кучета в София
Лектор: Марта Георгиева, общински съветник

51394

*

"Сафари"
18 ноември, 17:00 часа 
Австрия, 2016, 90 мин
Документален
Режисьор: Улрих Зайдл
С участието на: Джералд Айхингер, Ева Хофман, Мануел Айхингер, Тина Хофман, Манфред и Инге Елингер, Марита и Фолкер Нееман, Марколф Шмид, Ерик Мюлер

В „Сафари” Улрих Зайдл показва европейските ловци любители, които практикуват хобито си в Африка. Именно там, където светът на природата не познава граници, режисьорът обрисува портрет на доминация и смъртност.

„Интересувам се от лова, защото изважда на показ важни характеристики на човешката природа: противопоставя акта на убийството с взаимоотношенията между хората и животните. Освен това повдига въпроси за човешкото надмощие над природата“ , казва режисьорът.

Дискусия на тема: Бракониерството и нелегалния трафик на защитени видове
Лектори: Калина Бояджиева, Експерт комуникации, WWF България и Елица Иванова от Българска фондация Биоразноозие

***

51395

Организатори на събитието: София Филм Фест и WWF България. Двадесет минути преди началото на всяка прожекция, екипът на WWF България ще разкаже повече за изчезването на пчелите, промените в климата, уличните кучета, лова на защитени видове животни и поминъка като източник на доходи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин