6 грешки, които да не правите при пътуване извън страната - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 грешки, които да не правите при пътуване извън страната
Автор: Peika.bg
6 грешки, които да не правите при пътуване извън страната

Сигурни сме, че обичате пътешествията извън страната и затова ви приготвихме един малко по-подробен списък с неща, които да имате предвид, преди да потеглите към някоя далечна дестинация.

Ето и 6-те грешки, които могат да ви попречат да се насладите на пътуването.

Вижте за кои туристическите капани да сте нащрек!

1. Пътуване през деня

Да, нощта е време за сън, но пътуването по това време може да ви спести пари от нощувка. Ако изберете нощен влак или автобус, ще стигнете там, където искате да отидете, без да губите деня си в път.

2. Хранене до забележителности

Храната обикновено е двойно по-скъпа и не така добра в близост до популярна туристическа атракция. Съветваме ви да се отдалечите от тези места, за да се насладите на нещо по-автентично и по-евтино, когато огладнеете. Изминете шест пресечки разстояние и се потопете в ритъма на местното всекидневие. Малките улички и пазарчета крият най-добрите възможности.

3. Споделени пътувания

Вероятно сте чували за услуги за споделено настаняване като Каучсърфинг, но има и приложения за споделяне на пътуване като БлаБлаКар и други, които ще ви помогнат да се свържете с местни хора и други пътници, които са в същата посока.

4. Предварителна резервация

Ранната резервация върши работа, ако имате строг график, към който трябва да се придържате. Ако планирате нещо по-раздвижено обаче, предварителното резервиране би ви ограничило. Съветваме ви да го избегнете, можете да останете на мястото, което ви харесва за по-дълго време, а ако искате да напуснете по-рано, няма да се налага да плащате допълнителни такси.

5. Обмяна на валута при неизгодни условия

В много страни няма регулация за курса на обменните бюра, както е у нас (курсът им не може да се различава с повече от 5% от официалния фиксинг на БНБ). Затова особено на летищата и покрай туристически забележителности, може да попаднете в такъв тип туристически капан, като същевременно процедурата е съвсем легална. Проверете обменните курсове предварително и вижте какви са условията на вашите банкови карти за теглене на пари извън страната. Таксите за теглене в чужбина обикновено са високи, но има различни начини да си спестите от този разход.

6. Скъпи вещи и такива без надзор

Няма нищо по-неприятно от това да си в чужбина, на хиляди километри от дома, без документи, пари, телефони. Е, бъдете наясно, че скъпите дизайнерски чанти и дрехи привличат джебчии, затова заложете на по-скромно облекло. Разделете ценните си неща в различни чанти, ако имате възможност оставете ги в хотелския сейф или носете чантичка на кръста и не никога не оставяйте вещите си без надзор.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин