6 интересни факта за храната в самолета - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 интересни факта за храната в самолета
Автор: Peika.bg
6 интересни факта за храната в самолета

Никой не е любител на храната в самолетите, но въпреки това обаче понякога ни се налага да я ядем. 

Ето няколко интересни факта за блюдата, които се предлагат по време на полет:

1. Храната е сготвена вчера

Повечето ястия са предварително сготвени, обикновено до 12 часа преди времето за излитане. След това се замразяват по специална технология, съхраняват се в огромни складове и чакат да бъдат превозени до отредения за тях самолет. В зависимост от дължината на полета, както и на дължината на закъснение на даден полет, храната остава на борда в замразено състояние за още 12 часа, докато членовете на екипажа не я извадят и претоплят.

2. Храната в първа класа не е по-качествена

Въпреки че е поднесена малко по-изискано, храната в първа класа се приготвя от същите хора, както и тази в икономичната. Затова, ако пътувате в икономична класа и мечтаете за сочните пържоли, които се предлагат в първа класа, докато дъвчете студения си сандвич, то спрете да се ядосвате напразно. Самолетните компании сключват договори с шепа анонимни кетъринг фирми и качеството на предлаганите ястия е сходно. 

3. Храната в самолета никога няма да ви бъде особено вкусна

Ниското атмосферно налягане и сухия въздух изсушават носната лигавица, което потиска вкусовите рецептори. Учените дори твърдят, че шумът също влияе на усещането за вкус – бръмченето на двигателите и климатика също разваля обяда/вечерята. 

4. Използват се повече подправки

Солените храни, като прецелите, ти се струват по-вкусни, когато летиш. Имайки предвид горните фактори, не е чудно, че готвачите и учените се опитват да направят храната в самолетите малко по-апетитна. Най-важните подправки в случая са солта и пипера и затова те се употребяват в по-големи количества. 

5. Храната е нездравословна и е пълна със захар

Хората губят способността си да усещат сладкия вкус, когато са на височина около 10 000 м, затова в порциите се добавя допълнително захар. И макар ястията да изглеждат малки като количество, те са доста вредни и калорични.

6. Водата

Членовете на екипажите често се оплакват в медиите, че в голяма част от случаите съдовете за съхранение на водата не се мият никога. Водата в тях се претопля за приготовлението на чай или кафе. За съжаление, топлите напитки също не са особено вкусни - на тази височина водата завира при по-ниска температура, което не е предпоставка за най-чудесната чаша димящо кафе, например.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин