6 къщи-музеи на известни личности - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 къщи-музеи на известни личности
Автор: Peika.bg
6 къщи-музеи на известни личности
Снимка: dynamosquito

Човек малко или много оставя по нещо от себе си в дома, където е живял. 

Колкото по-дълго е живял на това място, толкова повече то започва да прилича на него - на стремежите му, на интересите му, на начина на живот.

Точно поради тази причина е интересно да се посещават къщи-музеи, защото не просто разбирате историята на хората, които са живели там, но и научавате много повече за самите тях.

Вижте нашите 6 къщи-музеи на известни личности.

35072

1. Шерлок Холмс

Великобритания

адрес: 221b Baker Street, Лондон

Холмс никога не е съществувал наистина, но образът му е толкова популярен в масовата култура, че неговият „дом“ е музей, който може да бъде посетен от туристи.

Авторът на историите за известния детектив Артър Конан Дойл е ситуирал дома на своя герой в сърцето на Лондон. Апартаментът на Бейкър Стрийт има точно такъв викториански стил, както биха очаквали най-запалените почитатели на Холмс, а из него са разположени предмети, характерни за литературния герой като гайдата му, лулите, старомодния каскет и лупата.

35067

2. Робърт Бърнс

Великобритания

адрес: Burns National Heritage Park, Алоуей

Бърнс е един от най-големите британски поети и именно в родната му Шотландия можете да усетите автентичната атмосфера, в която е творил. Паркът, посветен на наследството му, се намира сред красивия пейзаж на Алоуей и включва както неговата вила, така и музей с над 5000 предмета, свързани с живота и работата на Бърнс.

35069

3. Джон Ленън

Великобритания

адрес: Menlove Avenue 251, Ливърпул

Домът, където е израснал бъдещият бийтъл се намира на Менлъв авеню, наречено Мендпис, в английския град Ливърпул. Там е мястото, където бъдещият рок герой е живял с леля и чичо си, и е композирал първите си песни, докато е бил още хлапе през 50-те. 

35074

4. Фрида Кало

Мексико

адрес:  Londres 247, Del Carmen, Койоачан

Легендарната Синя къща в Мексико Сити е където е родена и живяла мексиканската художничка Фрида Кало. С времето двамата със съпруга й Диего Ривера изпълват къщата с предмети от индианските цивилизации и артефакти от мексиканското фолклорно изкуство, а след смъртта й през 1947 г. къщата е превърната в музей. Днес туристите могат да видят мястото, точно каквото е било преди десетилетия, заедно със студиото на художничката, нейните рисунки и шарените й рокли.

35070

5. Алберт Айнщайн

Швейцария

адрес: Kramgasse No. 49, Берн

През 1903 г. германецът Айнщайн се мести в Швейцария заедно със съпругата си и детето си. Семейството е живяло на втория етаж на тази сграда в Берн само три години, но това е мястото, където ученият е измислил и развил своята Теория на относителността. Днес апартаментът е музей, в който всичко е почти същото, както преди, но по-интересното е, че архитектурата на самия град също не се е променила толкова от времето, когато Айнщайн го напуска, за да работи в университета в Цюрих. Тоест - ако погледнете през прозореца ще видите почти същото, каквото и ученият преди повече от сто години.

35071

6. Ане Франк

Холандия

адрес: Prinsengracht 263-267, 1016 GV , Амстердам

Вероятно всички са чували историята за еврейското момиче, което се крие със семейството си от нацистите в една къща в Амстердам. Преди да бъде заловена, Ане написва своите спомени и история в един дневник, който е публикуван след края на Втората световна война.

През 50-те къщата, в която момичето се е укривало, е била заплашена от събаряне, но е спасена и възстановена във вида, в който е била по време на онези смутни времена. Днес можете да видите къде е било скривалището й зад шкафа за книги, както и оригиналния дневник на Ане Франк. Прочетете подробна статия за Къщата на Ане Франк.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин