6 (не)вероятни неща, които се случват на Капалъ чаршия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 (не)вероятни неща, които се случват на Капалъ чаршия
Автор: Мира Янева

Капалъ чаршия (на турски Капалъ чаршъ, буквално Покритият пазар, а на английски Grand Bazaar) е място в Истанбул, което ще остане в спомените ви със звуците, цветовете и миризмите си. Лудницата е пълна, а отвсякъде ви крещят и препречват пътя с неустоими предложения. Тук не е място толкова за пазаруване, колкото за пазарене и надлъгване, зяпане и изживяване на колорита на ориенталските пазари. В над 650-годишния пазар има над 5000 магазинчета, в които можете да преживеете колкото вероятни, толкова и невероятни неща.

1. Може би първото нещо, което ще ви се случи, е след десет крачки да се почувствате дезориентирани (т.е. изгубени) и объркани (т.е. изгубени) от многото стока, многото хора, многото пресичащи се коридори и всичките тези търговци, които толкова настоятелно се опитват да ви заговарят.

2. На Капалъ чаршия ще чуете всякакви езици. Търговците са се превърнали в полиглоти, които не просто ви убеждават в предимствата на стоката си, но и го правят на вашия език. Това е колкото предимство, ако наистина сте дошли да се пазарите, толкова и недостатък, ако само зяпате и се опитвате да се престорите, че не говорите чужди езици. Тук тези не минават. Когато чуят българска реч, продавачите веднага ви прегръщат през рамо с възторжен вик „Е-е-е, комши-и-и!“ и оттам нататък минимум 10 минути лаф мохабет не ви мърдат! Лично сме се уверили, че говорят и основен френски, немски, испански, руски, китайски, японски, италиански... Тъй че бихте могли да пробвате да се престорите, че владеете само суахили и да се надявате на евентуален успех.

3. Напълно вероятно е да бъдете пометени от тълпата. Въпреки че Капалъ чаршия е един от най-големите покрити пазари в света (а според някои - и най-големият), ще ви се стори тесен, ако се паднете около някой от входовете точно когато в пазара се изсипват няколко автобуса с туристи едновременно. Просто няма накъде да се отместите, дори и да се прилепите към стената, тълпата ви понася напред и неволно в главата ви изплуват картини на бизонските стада в американските прерии.

4. Ако сте пропуснали да прочетете историята на пазара преди да дойдете, можете да се информирате и на място. Само вдигнете глава нагоре – на десетки малки табелки, окачени високо над главите ви, са написани на английски любопитни факти от миналото и живота на пазара. Междувременно си пазете вещите.

5. В общия случай цената, която ще ви поиска продавачът за този невероятен шал, е до два пъти по-висока от тази, на която очаква да го продаде. Така че започвате да се пазарите и можете с чиста съвест да спрете, когато стигнете два пъти по-ниска цена. След като веднъж сте се съгласили на дадена цена, се смята за грубо да продължите да се пазарите. Ако пък решите да не купувате, благодарете и си тръгнете без угризения – все пак продавачът прави това по цял ден.

6. А в 19 часа пазарът затваря. Като по часовник. Останете и ще видите как само за няколко минути алеите и коридорите опустяват, решетките са спуснати, а вие се оказвате сред последните няколко души, които търсят изхода.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин