6 шокиращи европейски ястия - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 шокиращи европейски ястия
Автор: Peika.bg
6 шокиращи европейски ястия
Снимка: Tess Watson

Европейската кухня има различни вариации на север и юг, на запад и изток, но като цяло навсякъде из континента се готвят вкусни гозби или поне хората са им свикнали и не се замислят по въпроса. 

Именно тук е разковничето, защото част от тези ястия, всъщност са любими само на местните, а всички останали изтръпват, когато видят храната или разберат какво е била, преди да бъде сготвена.

В списъка по-долу има доста шокиращи кулинарни предпочитания, но хората ядат тези неща от векове, така че е сигурно, че не са отровни. Пробвайте ги, ако можете, и проверете това.

33698

Хакарл

Исландия

Преди векове хората са изяждали абсолютно всичко, което са открили, че става за ядене. Не е известно колко древни исландци са умрели, преди да разберат, че прясното месо на гренландската акула е отровно. Нямало е откъде да знаят, че то е смъртоносно заради големите количества триметиламин оксид и урея в него, но са открили начин да го преработят в едно от любимите си ястия.

Хакарл се прави по следния начин – тялото на убитата акула се заравя в пясъка и седи там между шест и дванайсет седмици, после се вади, реже и се суши няколко месеца. Когато се извади, мирише отвратително на амоняк и местните хора съветват всеки, който го пробва за първи път, да си запуши носа. Въпреки че на практика исландците ядат изровен (но все пак, обработен) труп, хакарл е една от най-традиицонните храни на острова и дори се продава по магазините.

33697

Смалахове

Норвегия

Скандинавия присъства за пореден, но не за последен път в тази класация. Този път особеното кулинарно предложение идва от Норвегия, казва се смалахове и е деликатес около Коледа. Става въпрос за варена агнешка глава, от която е махнат мозъкът. Главата се осолява и се изсушава, а след това се вари около 3 часа. Норвежците започват пиршеството от ушите и очите на агнето.

33701

Хагис

Шотландия

Хагис е вероятно най-разпознаваемата шотландска храна по света и изглежда като традиционна храна за място, където има много овце. Прави се като се нарязват вътрешности на овца (дробове, сърце, черен дроб), слага се лук, подправки и овесено брашно, а накрая всичко това се натъпква и запечатва в стомаха на овцата. Хагисът се вари няколко часа и след това с него започва угощение, може и с уиски, както по време на годишната „Вечеря на Бърнс“, в чест на поета Робърт Бърнс.

33699

Черен (Кървав) пудинг

Англия/Ирландия

По принцип това е наденица, която е в комбинация от животинска кръв, подправки, мазнина и овесено брашно или други зърнени храни. Сервира се, без въобще да е готвено, с яйца, бекон, домати, препечени филийки, картофи. В Тайван също ядат нещо подобно – там обаче обичат ориз в свинска кръв, върху който слагат фъстъци и кориандър.

33700

Стракото д`асино

Италия

Добре, това не е чак толкова шокиращо. Оказва се, че в Северна Италия нямат нищо против да хапват коне и магарета, така че тези животни влизат в официалното им меню. Яхнията от магаре със сос е специфична за Венето и Мантуа в областта Ломбардия.

Лапкок

Швеция/Финландия

Последното ястие от Скандинавия идва от Швеция и Финландия и отново има корени в древните времена, когато хората са предпочитали да ядат всичко, от което няма да умрат. Лапкокът представлява палт (кнедли от ръжено или ечемичено брашно), като към тестото се добавя кръв и само понякога - настъргани картофи. И така – цяла зима. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин