6 странни световни ритуали за новородени - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 странни световни ритуали за новородени
Автор: Peika.bg
6 странни световни ритуали за новородени

Бебетата винаги са били приветствани от всяка една култура и идването им на бял свят винаги е съпроводено с много радост и празненства. Освен обичайните гощавки, които ознаменуват появата на поредния наследник, някои народи имат навика да отпразнуват събитието по доста особен начин.

Вижте кои са най-странните ритуали за новородени по света.

1. Суха пъпна връв в кутия

Япония

В Япония майките запазват част от пъпната връв на бебетата след раждането. Не е ясно откъде идва тази традиция, но за произхода й из Япония се носят различни легенди. Според някои версии, причината за запазването на връвта е, че тя може да се изпозва по-късно като съставка за медицинско питие или някой ден да бъде погребана, заедно с майката.

2. Бебешко спане навън

Норвегия, Финландия, Дания, Швеция и Исландия

Северната традиция бебета да бъдат оставяни да спят на студа е още от 40-те години. Въпреки че това шокира чужденците, учените подкрепят тезата, че практиката е полезна за бебетата. Те твърдят, че студът помага на децата да спят по-дълбоко и прави времето им за сън 2,3 пъти по-дълго, отколкото на закрито.

3. Бебе в кутия

Финландия

От 30-те години насам всички бременни майки във Финландия получват подарък-кутия от властите. Всяка такава съдържа сутиен с подплънки, кондоми и принадлежности за майката, както и дрехи, памперси, играчки, чорапи, ръкавици, спално бельо и малък матрак за детето. Матракът е на дъното на кутията и е първото легло на бебето.

В началото кутиите са раздавани само на нуждаещите се, но по-късно е започнала практика да се дават на всички майки. Днес майките могат да избирате между кутия или 140 евро на ръка, но повечето предпочитат кутията.

4. Раздрусване на бебета

Египет

Една особена, древна церемония посреща новородените в африканската държава. По време на Себу приятели и роднини отиват в къщата на майката с подаръци. Те разсипват сол върху нея и из цялата къщта, за да прогонят злите духове. След това бебето е разнасяно из къщата, следвано от всички присъстващи, които носят свещи и пеят песни.

По-късно жените се нареждат в кръг и започват да раздрусват и въртят детето, докато му пеят и същевременно вдигат възможно повече шум, за да изгонят злите духове. Накрая всеки гост получава бяла торбичка с нуга, цветна захар, наречена сокар набалт и монети, оцветени в златно или сребърно.

5. Хвърляне на бебета

Индия

В районите Махараштра и Карнатака всяка година ритуално се хвърлят бебета от високо. Става дума за ситуация, в която бебето е носено от мъж, който се катери по въже по стените на местното светилище. Ако това не е достатъчно страшно, чакайте за следващата стъпка - след това бебето се хвърля от 9-10 метра от върха на светилището. Долу чакат 14-15 мъже, които са с одеала в ръце. Те хващат бебето и го връщат на майката. Този ритуал за късмет е на 700 години и е известен сред индусите и мюсюлманите в Индия.

6. Бебешко прескачане

Испания

В испанския град Кастрийо де Мурсия има традиционен фестивал на име Ел Колачо. По време на това събитие мъже, облечени в жълто-червени костюми, наречени „дяволи“, прескачат бебета, сложени на одеала на земята. След това бебетата са носени на парад, които върви из града, докато не стигнат църквата, която е разположена на един хълм. Тази церемония е за късмет и премахване на първородния грях.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин