6 супер странни фестивала - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
6 супер странни фестивала
Автор: Стефан Стефанов
6 супер странни фестивала
Снимка: Giò-S.p.o.t.s.

Известните фестивали са ясни – Октоберфест, Рио, Марди Гра и прочие масови, всенародни веселия, които събират купонджии от целия свят се единствената цел да си изкарат добре. 

В други краища на света обаче хората наистина са се опитали да проявят въображение по отношение на това какво събитие да измислят, за да го празнуват. По принцип не е толкова трудно човек да си намери повод да се повесели, но от историите по-долу стават ясно, че от толкова напън на някои места са се получили доста странни резултати.

Свежо Средновековие

Средновековието би изглеждало една идея по-приятно време за живеене, ако тогава са били приети практиките на битката с портокали. Тоест, вместо с лъкове и арбалети, войните да са се стреляли с портокали. Точно това се случва по време на тридневния фестивал в италианския град Ивреа – мъже, облечени като средновековни бойци, се замерят с 400 тона цитрусови плодове всяка година. Звучи като доста свежо Средновековие в 21-ви век. 

Репичка мастер

В Мексико имат достатъчно светии с достатъчно празници, че да не им се налага въобще да работят. Въпреки това, там продължава да има повече от странни фестивали, като например Нощта на репичките. Всеки декември в щата Оахака и едноименния град се организира изложба на скулптури, направени от големи червени репички, специално отгледани за случая. Творческият напън е за наградата и снимка в местния вестник, но от този фест все още не е излязъл Микеланджело на репичките.

Истинският Бърдман

Международният Бърдман фестивал (International Bognor Birdman) е серия от две състезания в Западен Съсекс, Англия, идеята на които е хората да полетят като птици... от кей на морето. Наградата и безумието на събитието привлича много хора всяка година. Но по-скоро е наградата - в началото тя е била хиляда паунда за онзи, който успее да прелети 45 метра, но с времето тя се увеличава на 30 хиляди паунда за 300 метра. Кой не би полетял за 30 хиляди паунда? Или поне не би опитал?

Да не се разплачеш

Конаки Сумо е японски фестивал, в който сумо борци държат бебета в ръцете си. Сумистът, в чийто ръце се разплаче бебето първо, печели играта. Това идва от вярването, че плачът помага на бебета да растат по-бързо. В цялата тази странна работа има нещо като логика - кой не би се разплакал в ръцете на двестокилограмов великан?

Всички по ковчезите

Всяка година на 29 юли в испанския град Лас Невес празнуват Фиеста де Санта Марта де Рибартеме. Хората се събират в градчето, за да благодарят на светицата на мъртвите, че са оживели в екстремна ситуация през изминалата година. По-странното е, че техните приятели и роднини са облечени като за погребението им и ги разнасят в истински ковчег из града. Тези, които не са си довели подкрепление, мъкнат сами ковчезите си. За щастие, когато процесията стигне до гробищата, атмосферата се разведрява за всички участващи, а кибиците в града през цялото време се забавляват на общо основание.

Дръж сиренцето!

Купърс Хил Чийз Ролинг енд Уейк (The Cooper’s Hill Cheese Rolling and Wake ) е годишен фестивал в Спринг Банк Холидей в Купърс Хил в английския регион Костуолд. Традицията там е да търкалят кръгла пита двойно глочестърско сирене и хората да се затъркалят след него надолу по хълма. Първият, който достигне финалната линия, печели сиренето. Това наистина звучи като нещо, измислено в Западен Съсекс. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин