7 екопътеки край Казанлък с невероятни гледки - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 екопътеки край Казанлък с невероятни гледки
Автор: Peika.bg
7 екопътеки край Казанлък с невероятни гледки
Снимка: kazanlak.bg

Как най-добре да опознаеш едно място? Отговорът е – пеша.

Районът около град Казанлък – очарователната Розова долина и магнетизмът на Балкана, предлага много и интересни пешеходни маршрути. Тук сетивата ви наистина могат да си починат. Редуващите се зелени поляни, потоци, водопади и планински извивки, ще ви омаят през всеки сезон. 

Предлагаме ви 7 екопътеки, по които да тръгнете още този уикенд.

1. Казанлък – яз. Копринка – крепостта „Твърдица” – Горно Черковище - Бузовград – Казанлък
 
Особено през по-топлите месеци яз. Копринка е прекрасно място за отмора, слънчеви бани и водни спортове. Около него има и свежа борова гора, от която навява приятен хлад. По време на розобера можете да минете през село Горно Черковище, чиито маси от маслодайна роза са едни от най–мащабните в Розовата долина. 

2. Крън – Дереазлъ – местност „Мечките” – хижа Бузлуджа (местност „Мечките)

Пътят минава през стръмните склонове на Шипченска Стара планина. По пътя към хижа Бузлуджа можете да се подарете на гледка към Казанлъшката котловина. Можете да си направите почивка в местността „Мечките“. Денивелацията е 800 м. Време за изминаване: 3,5 часа. Следвайте синята маркировка. 

3. Енина – „Катуните” – хижа Бузлуджа (местност „Катуните“)

Местността „Катуните“ е защитена. Наречена е така, заради куполообразните скали в района. Намира се на 2 км път от с. Енина. Тук се среща голямо разнообразие от цветя и билки. Денивелацията е 800 м. Време за изминаване: 4 часа. Следвайте синята маркировка.

4. Екопътека „Пътека през вековете” (Казанлък – Бузовград – Мегалита/ Тракийско светилище)

Това е една от най-популярните и добре поддържани екопътеки край Казанлък. Село Бузовград се намира на 5 км от града. Гледката от Мегалита е изумителна – вижда се цялата долина, връх Ботев, язовир „Копринка“. Мегалитът е старотракийско селище от скални образувания с отвор, през който преминава слънцето при залез. По време на Дните на Тракийската култура в Казанлък, края на месец август, там се прави възстановка на тракийски ритуали. 
Денивелацията е 500 м. Време за изминаване: 1 часа. Зелена, синя и жълта маркировка.

5. Пътека "Босилковец" - Шипка  - Стръмната поляна /Босилковец/ - хижа Бузлуджа

Пътеката е достъпна почти през цялата година. През зимата е препоръчително да се изкчва с пикел, котки или снегоходки. През лятото и есента в тревите се сгушва изобилие от ягоди и малини. Но тук природата е най-щедра на гледки към котловината. Денивелацията е 750 м. Време за изминаване: 3 часа. Следвайте жълтата маркировка.

6. Шипка – Шипченски манастир – Руските гробища – вр. Шипка

Маршрутът е от южната страна на Средна Стара планина. Той е по-лек и приятен. Освен това ще посетите места, свързани с българската история. Така ще се разходите и ще опресните познанията си за миналото. Денивелацията е 700 м. Време за изминаване: 2,5 часа. Следвайте зелената маркировка.

7. Енина – местността „Златевица” – „Родопова чешма” – връх „Жълти бряг” - Долно Изворов

Маршрутът е много цветен и разнообразен, а кулминацията е панорамният „Жълти връх“. Пътят минава покрай ловен заслон и е много приятно място за отдих и пикник. Денивелацията е 1200 м. Време за изминаване: 4,5 часа. Следвайте синята маркировка.

Полезна информация:

В Казанлък можете да посетите още: 
Тракийската гробница, Музей на розата, Музей „Чудомир”, Етнографски комплекс „Кулата”,  гробницата „Голяма Косматка”.

Туристически Информационен Център
гр. Казанлък, ул. "Искра" 4, тел:0431/99553

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин