7 екзотични и достъпни дестинации, които да посетите през зимата - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 екзотични и достъпни дестинации, които да посетите през зимата
Автор: Peika.bg
7 екзотични и достъпни дестинации, които да посетите през зимата

Когато зимата е в своята стихия, в България, можем да посетим някои екзотични дестинации наблизо и далеч, за да си прекараме добре и да съберем топлина за студените дни.

Предлагаме ви няколко по-близки до страната ни точки, които да разгледате тази зима. Стандартът на живот в тях не е прекалено висок, така че почивката ви няма да се отрази сериозно на бюджета.

1. Сицилия

Това е най-големият остров в Средиземно море. Климатът му е средиземноморски, което означава, че тук рядко вали сняг през зимата. Главеният град на Сицилия е Палермо, но има много други интересни селища, които можете да посетите като: Катания, Месина, Сиракуза. Освен да разглеждате забележителностите, можете да отидете на театър, тъй като особено в Палермо има богат културен афиш.

Хубавото е, че цените са доста приемливи. Бирата е около 3,00 лв, а виното – 10 лв. Обядът в ресторант пък ще ви струва между 25 и 35 лв на човек.

7 екзотични и достъпни дестинации, които да посетите през зимата

Alain Rouiller/ Flickr

Сицилия е едно прекрасно място за зимна почивка. Средната годишна температура в Сицилия е 22 градуса.Но преди да стегнете куфарите, проверете кога ще вали там, защото дъждовете са проливни.

2. Португалия

Португалия е друга дестинация, подходяща за зимна ваканция, там можете да видите палми през зимата, цветни къщи, украсени с изрисувани порцеланови плочки и пищни катедрали.

В Португалия има дворци, винарни, манастири, така че няма да вие скучно! Може да посетите дворците в Синтра, столицата Лисабон, впечатляващ със своите исторически места, мостове и стари трамваи. Азорските острови и островите Мадейра също са към Португалия и са чудесна дестинация за зимните месеци, тъй като там е топло през този сезон.

Климатът е атлантическо-средиземноморски. Средните годишни температури са 13 °C на север и 18 °C в южните райони. В Лисабон средната температура е около 23 градуса. На Мадейра и Азорските острови климатът е по-влажен.

7 екзотични и достъпни дестинации, които да посетите през зимата

Gregorio Puga Bailón/ Flickr

Цените в Португалия са ниски и това е още един плюс за вашата почивка. Обядът в ресторант в Лисабон е около 16-20 лв. на човек.

Пригответе си фотоапарат или телефон с карта памет, защото има много кътчета в тази държава, които ще поискате да снимате.

3. Мароко

Мароко определено е сред най-екзотичните местенца на света. На това място има красиви басейни и колонади в арабски стил, къщи, боядисани в син цвят, екзотични растителни видове. Тук можете да се разхождате по прекрасното морско крайбрежие. Мароко е страната на подправките, ръчно тъканите килими, медните съдове, багрилата за дрехи, татуировките с кана. Може да си подарите разходка с камила или прекрасна вечеря в модерен ресторант. Преживяване е неповторимо!

Мароко е прочут със своите дворци. В столицата Рабат има зоологическа градина, парк за разходки, мавзолей и други забележителности и атракции. Могат да бъдат посетени още и Маракеш, Казабланка, Танжер, моделирани по френски образец през 20-и век.

7 екзотични и достъпни дестинации, които да посетите през зимата

Krzysztof Belczyński/ Flickr

Цените в Мароко също са ниски. Обядът излиза до 10 лв. на човек, така че освен да разглеждате, ще можете и да си хапнете добре.

Вземете си светли дрехи за яркото слънце в тази държава. В Маракеш средната годишна температура е 18 градуса.

4. Израел

В Израел е едно от светите места. Тук може да видите Стената на плача и църквата на Божи гроб. Сред най-големите градове са Йерусалим, Тел-Авив, Хайфа. По крайбрежието климатът е средиземноморски, а в Йерусалим вали сняг поне веднъж годишно.

Средната годишна температура в Израел е около 17-18 градуса. В Тел-Авив е 19 градуса. През януари температурите се задържат около 13-14 градуса.

7 екзотични и достъпни дестинации, които да посетите през зимата

donchili/Flickr

Израел е страна с хубави плажове, множество църкви и синагоги. А в Хайфа има интересен зоопарк. Там цените са малко по-високи, отколкото в другите изброени държави, но все пак са достъпни. Сравнително хубаво вино струва към 20 лв., но бирата е по 4 лв. за бутилка. Минерална вода от1,5 л. е 2 лв., като за сравнение, в Хърватия за същото количество ще платите 4 лв. Обядът в ресторант е между 30 и 50 лв. на човек.

Може да си купите пътеводител на Израел, за да не пропуснете нещо при посещението си.

5. Ливан

Ливан е разположен на източния бряг на Средиземно море. В миналото ливанските земи са населявани от финикийците. През 7-и век тук се заселват араби, които ислямизират финикийците и по този начин се появява ливанският народ. По-късно Ливан влиза в състава на Византия, а след това и на Османската империя. Не само близостта в историята между ливанци и българи, но и гостоприемството на местните, ще ви накара да се почувствате като у дома си. Ливан има красиви крайбрежни градове с богата история, като столицата Бейрут, Тир, Сидон.

В много от ливанските градове има археологически обекти и старинни сгради. Навсякъде обаче ще намерите пазари и магазини, на които ще ви посрещнат добре.

7 екзотични и достъпни дестинации, които да посетите през зимата

paolo mutti/ Flickr

В Ливан е по-евтино, отколкото в Израел. Цените в магазините са малко по-скъпи от тези в България, а на места, са съпоставими. Обядът в ресторант е към 20 лв на човек. 

Тук средната годишна температура е към 18 градуса по Целзий. През зимата се пригответе за максимални стойности около 10-13 градуса.

6. Кипър

Република Кипър се намира в южната част на остров Кипър. Името й идва от латинското „купром“ („мед“), заради металните залежи на острова от мед.

Климатът на острова е субтропичен и средиземноморски. През зимата максималните температури са от около 15-16 градуса. На това място има хубави плажове, луксозни хотели, яхтени пристанища, много и различни ресторанти, исторически забележителности, свързани с историята на древна Елада и Османската империя.

В големите кипърски морски градове има хубави плажове и аквапаркове, а в Лимасол има и зоопарк. В Поторос пък – аквариум.

7 екзотични и достъпни дестинации, които да посетите през зимата

senza senso/ Flickr

Повечето цени са като тези в България. Обядът в ресторант е между 25 и 30 лв. на човек.

Носете си здравната карта. Може да ви потрябва, тъй като здравната каса на България покрива дейности, извършени в Кипър.

7. Иран

Иран е друга екзотична дестинация, която заслужава да бъде посетена. Добре е предварително да се запознаете с изискванията на местните власти към чужденци. Тях може да откриете на сайта на Външно министерство. Иран в исторически план е наследница на Персия. Тук могат да бъдат открити интересни исторически забележителности, ръчно тъкани килими, хубаво местно кино – игрално и анимационно, признато за едно от най-добрите в света. 

В Техеран има дворец, музей, увеселителен парк, много магазини. Тук всеки ще намери нещо интересно за себе си, тъй като градът е пети в света по големина. В Шираз има популярен храм, гробница и прекрасно вино. Исфахан пък е прочут със своите градини и местния дворец.

В Иран цените определено са народни. Бутилка бира е около 1 лв., а вино – около 17 лв. Обяд в ресторант за един човек ще ви струва към 10 лв. 

7 екзотични и достъпни дестинации, които да посетите през зимата

David Stanley/Flickr

Средната годишна температура тук е към 13-14 градуса. През зимата понякога температурите падат до 4 градуса по Целзий, като най-студен е януари, но през декември са около 10 градуса.  

Ако искате да отскочите до някоя от изброените държави, но ви е нужна малка финансова подкрепа, разчитайте на бърз кредит, който ще ви позволи да осъществите мечтаната си ваканция!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин