7 факта за Малта, които не знаеш (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 факта за Малта, които не знаеш (част 1)
Автор: Peika.bg
7 факта за Малта, които не знаеш (част 1)

Малта е едно малко парче земя, което крие в себе си интригуващи места, като затвори от средните векове и Пещерата на Калипсо.

Тесните, покрити със заоблени камъни, улици на градовете ѝ пък са осеяни с ренесансови катедрали и bарокови дворци, а провинциалната ѝ част е белязана с едни от най-старитe сгради.

Ето и няколко любопитни факта за това местенце:

1. В Малта има два официални езика. Малтийският, който е пъстра комбинация от арабски и италиански, както и английският. Двата езика са широко разпространени и се преподават и в училищата.

2. Населението на Малта е малко над 425 000 души. Характерно за местните е, че са приветливи, приятелски настроени и изключително гостоприемни.

3. Столицата на Малта е Валета – приказен град, разположен на ръба на полуостров, който навлиза в Средиземно море. Можете да познаете една от най-живописните столици в света по сенчестите, криволичещи улици, внушителните бастиони и невероятните гледки.

4. Ако престоят ви в Малта продължи една година, ще можете да посещавате по една различна черква всеки ден. Да, правилно разбрахте, черквите около Малта и остров Гозо са над 365.

5. Климатът в Малта е изключителен и местните се радват на над 3000 часа греещо слънце всяка година, което прави дестинацията идеална за почивка през всеки сезон.

6. Малта е една от малкото страни в света, в които движението е обратно, точно както във Великобритания. Ако не сте достатъчно смели да управлявате автомобил в района, можете да се възползвате от велосипед под наем, автобус или лодка.

7. Ако не опитате местните пастици (приличат на малко калцоне), сякаш не сте постили Малта.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин