7 града със страхотно улично изкуство - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 града със страхотно улично изкуство
Автор: Теодора Тодорова

Стрийт артът – или уличното изкуство, обикновено е нелегален, провокиращ и задаващ множество социални въпроси.

Ако не се броят праисторическите рисунки по стените на пещерите, може да се каже, че стрийт артът възниква около 70-те години на миналия век в по-големите градове на Щатите и Европа, по-специално в Ню Йорк и Берлин. Започва основно под формата на графити, но с времето се развива, разграничава се от вандалските изяви и придобива и други форми: скулптура, шаблонни графити (стенсили), стикерно изкуство, плакати, арт интервенции и инсталации. Непроменени обаче остават някои неща: уличното изкуство се реализира на улицата, на обществени места и най-често не е подпомагано от държавата. Следващите редове разкриват седем от най-популярните със своето улично изкуство градове.

1. Берлин, Германия. Уличното изкуство в германската столица датира от преди събарянето на Стената – западната й страна е покрита с графити още в края на 70-те години. След заветната '89-та артистите се захващат с източната част на града като особено предпочитани са зоните, които преди били окупирани от армията. Централната част Мите е една от тях и освен забележителен стрийт арт, включва в себе си и много от типичните туристически атракции. Кройцберг е бохемският квартал на Берлин и е разнообразна смесица от етноси, култури и история. Това го прави мястото с едни от най-интересните произведения в целия град. Последен, но не на последно място идва Фридрихсхайн там е запазена най-голяма част от Берлинската стената, по настоящем изцяло покрита в рисунки и наречена Ийстсайдска галерия – буквално „галерия от източната страна“ (East Side Gallery).

2. Ню Йорк, САЩ също може да ви разведе през историята на уличното изкуство от самото й начало през 70-те до наши дни. Манхатън е един от районите, в които развихрят въображението си артисти от цял свят. Най-голям късмет с откриването на творби бихте имали в Челси, особено между 10-о и 11-о авеню на 21-ва улица. Друго популярно място за стрийт арт в Голямата ябълка е Бруклин с най-голямата отворена галерия Бушуик (Bushwick).

3. Лодз (Лудж), Полша. След бързото пътешествие до Северна Америка е време да се върнем на европейската сцена и то не къде да е, а в централна Полша. Едва ли това е най-очакваното място що се отнася до улично изкуство, но през 2009 г. общината стартира инициативата Галерия Ърбан Формс (Urban Forms Gallery), която насърчава артисти да изрисуват цели стени в центъра на града и да го превърнат в огромна градска галерия на уличното изкуство. Досега има около 30 стенни графита, а сред творците са и известните в цял свят поляци Etam Cru, които през 2013 г. участваха в българския графити фест Urban Creatures в София.

4. Лондон, Великобритания. Уличното изкуство не е нова мода и в английската столица. То се развива още от 80-те години, провокиращо, нелегално и непредсказуемо. Въпреки че целият град е изрисуван с боите и спрейовете на артисти от Англия и не само, има места, на които графитите са по-често срещани. Това са Кемдън, Източен Лондон и улица Лийк (Leake Street) във Ватерло. Столицата на Великобритания също е чудесна дестинация за всеки, който иска да види на живо творби на превърналия се в стрийт арт рок-звезда Банкси, интересен старт за което ще е протежението на Регентския канал (Regent's Canal), където през 2009 г. се провежда първата английска „битка“ по улично изкуство между него и друг британски артист – Робо.

5. Сао Пауло, Бразилия. Прелитайки до Южна Америка, пристигаме в най-големия град в Бразилия и на континента. Тук най-популярното място за графити е кварталът Вила Мадалена, известен с отвореното си отношение към креативността. Според местните корените на квартала се крият в някогашно ранчо, притежавано от португалеца Гонзало с дъщеря на име Мадалена. Уличното изкуство си проправило път 80-те години на миналия век с първата група за улично изкуство, създадена на това място – Тупиньода (Tupinãodá). Разходете се из целия квартал и неминуемо ще се натъкнете на много ценни графити, особено около алеята Беко до Батман (Beco do Batman).

6. Мелбърн, Австралия е познат сред уличните артисти като „Стенсил столицата на света“. Дълги години там се провежда и Мелбърнският стенсил фестивал. Общината често заема различни позиции спрямо уличното изкуство – ту го подкрепят с книги и запазване на ценни графити, ту въвеждат по-строги закони срещу него. Едно от най-добрите места да се запознаете със стрийт арт културата на Мелбърн е калдъръмената улица Хозиър Лейн (Hosier Lane). През 2008 г. пък млади артисти и техните ментори заедно създават графити по Юниън Лейн (Union Lane) като част от градския проект Графити Менторинг.

7. Кейптаун, Южна Африка е едно от най-интересните места в света за всички любители на стрийт арт културата. Уудсток (Woodstock) е беден квартал, в който едва ли някой очаква да открие най-добрите графити в града, но точно тук четири години се осъществява проектът Дума на изкуството (A Word of Art). Събират се артисти от цял свят и покриват стените на сградите със страхотни графити, някои отразяващи социална тематика, други изълнени с пъстроцветни животни. Местните без значение от възрастта се включват в проекта – някои помагат за рисуването, други предоставят къщите си за платна. Други стрийт арт инициативи в Кейптаун включват "Оцвети Икамва" (colour ikamva) – превръщането на училища в Икамва в пъстри места, вдъхновяващи учениците да учат и да се развиват, както и "Още една светлина" (Another light up) – проект, целящ чрез огромен стенен графит да събере средства за инсталацията на улични лампи в един от най-опасните квартали на града.

Почетно споменаване заслужава и нашата мила София, в която сред множеството тагове и вандализми понякога проблясва някой бисер.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин