7 града за велосипедисти - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 града за велосипедисти
Автор: Peika.bg
7 града за велосипедисти
Снимка: Thomas Totz

Повечето развити градове по света са толкова задръстени с коли, че карането на колело е изморително, ако не и опасно. Разстоянията са големи, няма изградени вело-мрежи, а шофьорите са нетолерантни и това пречи на развиването на градското колоездене като начин на придвижване.

Има и градове, които са на другия полюс, градове, които търсят алтернативи на колите и градския транспорт. Те осъзнават, че едва ли има по-добро решение от това хората сами да се придвижват, без да консумират бензин или електроенергия. Това е приятно и здравословно, а градовете, за които става въпрос по-долу отдавна насърчават вело-тенденцията, към която се присъединяват все повече хора.


1. Малмьо

Швеция

В Малмьо обичат велосипедите и това си личи дори по безплатните помпи за надуване на гуми, постанеи покрай велосипедните алеи. В града има над 500 километра пътища за колела, което е повече, отколкото в Стокхолм. 30% от всички превози в Малмьо стават с колела, а целият град може да бъде обходен с колело за по-малко от 3 часа.

2. Амстердам

Холандия

В център на Амстердам колелата са по-важен транспорт от колите и около 60% от жителите ползват велосипеди. Ако се насочат към северен Амстердам, велосипедистите могат да разгледат традиционните холандски мелници, градини с лалета и замъци.

3. Минеаполис

Минесота, САЩ

В този град 5% от хората карат редовно колела през цялата година и това е вторият най-висок процент по този показател в САЩ. В Минеаполис има възможност за т.нар. „споделени колела“, а за велосипедистите са предвидени 200 километра велисопедни алеи по улиците и 148 километра извън улиците. Един от най-приятните маршрути е Мидтаун Грийнуей, който води през моста „Мартин Олав Сабо“.

 

4. Копенхаген

Дания

Вероятно това е най-добрият град за колоездачи в света. Там има изградени 390-километрови велосипедни алеи, както и Велосипедна супер магистрала – 23 километрова отсечка, която свързва Копенхаген с предградието Албертслунд. В града е и оранжевият кръгъл мост за колела, който не е за изпускане.

5. Монреал

Квебек, Канада

 Във френскоговорящият канадски град също обичат колелата. Колоездачите обичат да карат покрай канала Лашин, където има велоалея от 70-те години.

6. Бордо

Франция

Показателно е, че в този град живеят около 236 хиляди души, но там има 200 километра велоалеи. Хубавото на Бордо е, че докато въртите педалите, можете да разгледате различни интересни паметници на културата.

7. Богота

Колумбия

Градът разполага с велосипедна мрежа от 390 километра. Най-удобно е да се кара в неделя, защото тогава в Богота, Меделин и Кали още от 70-те години е забранено шофирането на коли по отделни главни улици между 7 сутринта до 2 на обяд. Сред най-известните вело-маршрути са тези, които повеждат хората из зелените пространства в града и се вият покрай бреговете на река Богота.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин