7 коледни традиции в Австралия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 коледни традиции в Австралия
Автор: Peika.bg
7 коледни традиции в Австралия
Снимка: pixabay

Всеки, който е гледал Австралийските сериали Neighbours или Home and Away, вече ще знае, че празнуват Коледа малко по-различно в Австралия.

За начало, там е горещо и повечето деца са в лятна ваканция. Дните са дълги и изпълнени със слънце, а не със сняг. И все пак повечето коледни украси в Австралия са с бял скреж. Интересувате ли се да научите повече за „Денят на Криси“ в Оз? Ето няколко коледни традиции в Австралия, за които може би не знаете.

1. Скариди Crimbo

Коледната вечеря в Австралия не е напълно различна от тази в Обединеното кралство, предвид броя на британците в Австралия. Вероятно все още ще срещнете пуйка или глазирана шунка на коледната трапеза в името на традицията, но обикновено ще седи до прекрасно плато с миди. В Австралия е горещо, така че голяма част от коледната храна е студена – представеите си раци, салати със скариди и хрупкави салати. Барбекютата са популярни и на Коледа. Скаридите са популярна добавка, започнала да се налага през 1984 г., когато Пол Хоган предложи да се хвърли „една допълнителна скарида на барбекюто“ за туристическа кампания.

2. „Барбекюто за Boxing Day

Boxing Day е официален празник в Австралия и още една чудесна възможност за събиране и празнуване. За разлика от Коледа в Северното полукълбо, Boxing Day в Австралия не е за вегетиране пред телевизора със сандвич с пуешко месо, всичко се провежда на открито. Обикновено повечето хора ще се отправят към къщата на приятел в деня на бокса, за да гледат тестовия мач на Boxing Day и да се пъхнат зад барбекюто.

Boxing Day също бележи началото на коледните разпродажби, така че ако крикетът не ви харесва, може вместо това да се отправите към търговски център.

3. Коледни песни на свещи

Повечето градове в Австралия вече са домакини на собствени „Коледни песни на свещи“ (Carols by Candlelight), при които стотици местни жители се отправят към главния парк на града, за да…пеят коледни песни на свещи, разбира се. Обикновено те са придружени от симфоничен оркестър, с изяви на местни знаменитости, които се редуват, за да изпеят коледна класика в свой собствен стил. Всички приходи отиват за благотворителност.

Традицията произхожда от югоизточна Австралия през 19 век и е популяризирана в Мелбърн през 1938 г. Радио диджеят Норман Банкс се прибирал вкъщи след нощна радиосмяна на Бъдни вечер и видял възрастна жена да си припява самичка  Away in a Manger” докато песента звучала по радиото . Чудейки се колко други хора трябва да са правили същото нещо съвсем сами, той решава да събере огромна група хора, за да пеят заедно коледни песни на свещи. Първото събитие се провежда в Александра Гардънс на следващата Коледа през 1938 г. и е посетено от около 10 000 души. Останалото е история.

4. Това е един голям плажен ден

Споменахме го няколко пъти, но само да подчертаем, че по Коледа е ГОРЕЩО в Австралия. Как най-добре да запълните времето си в горещ ден? Отидете на плажа, разбира се. Традиционните дейности за Коледа в Австралия обикновено включват разходка по любимата ви пясъчна ивица, потапяне в морето, безкрайни игри на крикет и няколко бири от Esky.

5. Дядо Коледа не се промъква през комина...

…Необичайно е къщите в Австралия да имат комини, така че Дядо Коледа обикновено се вмъква през верандата. След като намери пътя си вътре, той едва ли ще намери чаша уиски или яйчен алкохол. В Австралия повечето хора оставят бутилка бира. И тъй като няма голяма причина той да се облича прекалено дебело, някои казват, че австралийският Дядо Коледа облича борд шорти и джапанки, понякога оставяйки Рудолф зад гърба си заменяйки го със сърф.

6. Има едно събитие, наречено "Gravy Day"

Добре, това не е точно официален празник, но е на път да стане такъв. Gravy Day започна с песента от 1996 г. „How To Make Gravy“ на певеца Пол Кели. В нея се разказва историята на затворник, който пише писмо до семейството си на 21 декември, че копнее да бъде с тях за Коледа. Той крещи: „Кой ще направи соса сега?“ преди да предостави инструкции как да направите перфектния грейви сос.

Песента вече е ценена от австралийците, които туитват и публикуват за любимата си песен, вдъхновена от грейви соса, на 21 декември всяка година. Социалните медии биват наводнявани с хаштага #GravyDay, а местните радио водещи са бомбардирани с искания за песента.

7. Коледни шествия

Коледното шествие в Аделаида е най-големото по рода си в света, привличащо над 400 000 души всяка година. John Martins, популярен универсален магазин в Канада, постави началото на традицията през 1933 г. Празнува се през ноември всяка година, за да се отбележи началото на коледния сезон. Днес той включва надуваеми фигури, клоуни, ходещи изпълнители, големи групи и танцуващи трупи, кулминацията на които е пристигането на Дядо Коледа.

Други региони също провеждат свои по-малки зимни шествия. Пърт може да се похвали с един от най-големите коледни шествия извън Аделаида.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин