7 коледни традиции в Норвегия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 коледни традиции в Норвегия
Автор: Peika.bg
7 коледни традиции в Норвегия
Снимка: pexels

Коледа е специално време в Норвегия, изпълнено с празненства и събирания, следователно е прекрасно място за посещение в този празничен момент.

Сезонът има богата история на отличителни обичаи, такива, които норвежците практикуват и до днес, например правенето на украса за джулекурвер . За да ви помогнем да празнувате Коледа в скандинавски стил, ето някои от уникалните коледни традиции в Норвегия.

7 норвежки коледни традиции

1. Как се казва Весела Коледа на норвежки

В Норвегия празнуването на Коледа е истинско удоволствие. През целия сезон норвежците се поздравяват с God Jul или Gledelig Jul ! С други думи, весела Коледа. Ако сте в северните части на Норвегия, весела Коледа на северно-саамски език е Buorit Juovllat.

2. Подаряване на коледна елха на Великобритания

Вероятно най-известната норвежка коледна традиция е коледната елха, която Норвегия подарява на Обединеното кралство всяка година. Дървото е знак на тяхната признателност за помощта, която Обединеното кралство предоставя на Норвегия по време на Втората световна война. Всяка година дървото се издига високо на площад Трафалгар в Лондон. Хиляди хора идват да гледат как кметът на Уестминстър пали светлините.

3. Украсяване на коледната елха с julekurver

В Норвегия хората украсяват коледните елхи с традиционни ръчно изплетени хартиени кошници във формата на сърце, наречени julekurver. Хората понякога пълнят тези кошници с екстри. Говори се, че Ханс Кристиан Андерсен е изобретил Джулекурвер през 1860-те години.

4. Малка Бъдни вечер се събира

На 23 декември норвежците празнуват Lille Julaften или Малката Бъдни вечер. Това е традицията, когато семейството се събира и украсява къщата и, разбира се, елхата. Освен julekurver, други декорации включват хартиени вериги и норвежки знамена. Семействата също правят pepperkakehus или джинджифилови къщички, които се въздържат да ядат до края на коледния сезон. Такава воля имат само, представяте ли си?!

5. Спечелване на прасето от марципан

По време на празничния период много норвежци обичат да ядат risengrynsgrøt, вкусен, кремообразен горещ оризов пудинг. Норвежците добавят сладки топинги, например бита сметана, захар, канела и масло. В оризовия пудинг се крие един бадем. Който намери бадема в купата си, печели марципаново прасе. Тази традиция обикновено се провежда на Малката Бъдни вечер.

6. Тържества на Бъдни вечер

Основният ден за празненства в Норвегия е Бъдни вечерю. На този ден семействата се събират и ядат традиционна норвежка коледна храна. Много ястия съставят менюто, например ribbe (свински ребра) и pinnekjøt (осолени или сушени агнешки ребра). Рибата също се включва, например, лютефиск (сушена треска) и ракфиск (ферментирала пъстърва). Традиционната коледна напитка в Норвегия е кевит. Akevitt е спиртна напитка от зърно и картофи, ароматизирана с различни билки, например семена от кимион или копър. Това може би е причината след вечеря норвежците да се наслаждават на много песни и танци около коледната елха.

7. Отваряне на подаръци от Julenissen

След пеенето на коледни песни и танците, това е моментът, когато норвежците отварят подаръците си. Дядо Коледа не е този, който доставя подаръците. В Норвегия Julenissen доставя коледни подаръци. Подобно на Дядо Коледа, Julenissen е приказно същество, което носи червена шапка и има бяла брада. Той не слиза през комина, а ходи от врата на врата и раздава подаръци на Бъдни вечер.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин