7 най-посещавани дворци в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 най-посещавани дворци в света
Автор: Peika.bg
7 най-посещавани дворци в света

Навсякъде по света монарсите са искали да демонстрират мощ, богатство и богоизбраност пред своя народ и пред чужденците като наредят изграждането на впечатляващи, огромни дворцови комплекси

Резиденции, място за срещи и взимане на решения, на отдих и забавления, техните огромни сгради днес се използват като музеи, които напомнят на туристите за времената на една слава, която е отминала, но не е избледняла.

32943

Забраненият град

Пекин

Посетители на година: 15 340 000

Забраненият град е бил имперски дворец от времето на династията Мин до времето на династията Цин в продължение на почти 500 години. Построен е между 1406-1420 г. и се състои от 980 сгради, разположени на площ от 72 хектара, а културното му и архитектурно влияние сe разпростира из Източна Азия. Днес дворецът в китайската столица привлича милиони туристи от цял свят, които прииждат там, за да се насладят на произведенията на изкуството, мебелировката и калиграфиите.

32945 

Лувърът

Париж

Посетители на година: 9 334 0000

Лувърът е бивш кралски дворец, който е разположен на десния бряг на Сена. Той е бил дом на поколения френски крале и императори от 12-и век, а останките от първоначалните укрепления, построени през 1190 г., все още могат да бъдат видени в мазето на сградата. Там са и пищните апартаменти на Наполеон III и императрица Евгения, построени през 1854 г. и 1861 г. Лувърът става музей по времето на Луи XIV, който избира Версай за нов дворец.

Днес там на площ от 60 600 квадратни метра са изложени почти 35 хиляди предмета от праисторическата епоха до наши дни. Колекциите са разделени в 8 отделни помещения, според произхода си - египетски антики, близкоизточни антики, гръцки, етруски и римски антики, ислямско изкуство, скулптури, декоративно изкуство, картини; графики и рисунки.

32940 

Големият дворец

Банкок

Посетители на година: 8 000 000

Този красив кралски комплекс е бил официална резиденция на тайландските крале между 1782-1925 г. , а днес той все още се използва при посрещане на чужди държавни глави или кралски церемонии. Дворецът се състои от многобройни сгради, зали и пристройки като най-важната част от него е Храмът на Изумрудения Буда – едно от най-свещените места в Тайланд

 32946

Версай

Франция

Посетители на година: 7 527 122

Крал Луи XIV нарежда построяването на Версайския дворец в края на 17-и век и той веднага става бижуто на Европа. Някогашен символ на абсолютната монархия, днес Версай е световноизвестен музей в богато предградие на 20 километра югоизточно от Париж. Туристите са привлечени от кралския разкош на двореца и особено от неподражаемата Огледална стая, както и спалнята на Мария-Антоанета, декорирана с ръчно шити цветя. Посещенията до 50-те фонтана, огромната градина, големият канал и др. са безплатни през повечето време.

 32944

Топкапъ

Истанбул

Посетители на година: 3 335 000

Топкапъ е бил впечатляващ имперски дворец в продължение на 400 години до разпадането на Османската империя през 20-те години на 20-и век. Там султанът е живял с всичките си жени, наложници, евнуси и деца и се е наслаждавал на страхотната гледка към Босфора и Мраморно море.

В 21-и век туристите се радват на красотата на многобройните дворове, градини, беседки на двореца, както и имперската съкровищница. Най-интересното място в двореца обаче е Тайната стая на Мурад III, където има вътрешен басейн, позлатена камина и стени, декорирани в плочки от сини и бели корали от 16-и век.

 32941

Ермитажа (Зимния дворец)

Санкт Петербург

Посетители на година: 3 120 170

Зелено-белият дворец на река Нева е бил открит през 1765 г. от Екатерина Велика и е дом на руските владетели до падането на монархията през 1917 г. Днес дворецът е музей, известен с най-голямата колекция от картини в света, която включва творби на Тициан, Рафаело и Леонардо да Винчи. Отделно от това има около 3 милиона исторически артефакта в шестте сгради на комплекса, пет от които са отворени за туристи. Входът е безплатен всеки първи вторник от месеца и не работи в понеделниците.

 32942

Тауър

Лондон

Посетители на година: 2 894 698

Средновековната крепост, която е на северния бряг на река Темза и е била изградена, за да сплашва местни и чужди, всъщност е доста стара – най-древната част от нея датира от 12-и век. По принцип Кулата е служила като кралска резиденция, но е по-известна с мрачната си слава на затвор, където са били екзекутирани монзина, сред които Хенри VI и лейди Джейн Грей.

Много туристи се стичат за да видят историческите възстановки, както и британските кралски скъпоценности,сред които имперският скиптър с Голямата звезда на Африка - най-големият безцветен диамант в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин