7 неща, които да знаете за бягането от бикове в Памплона - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 неща, които да знаете за бягането от бикове в Памплона
Автор: Peika.bg
7 неща, които да знаете за бягането от бикове в Памплона
Снимка: Camilo Rueda López

Фиестата в Памплона наближава, а това означава, че наближава и ежегодното бягане пред биковете по улиците на града, което е традиционно и привлича участници и зрители от цял свят. Ако някога сте се чудели дали да се пуснете в това приключение, трябва да знаете няколко основни неща за това особено, спортно-приключенско предизвикателство. Първото нещо е – то Е истинско. 


Ето 7-те най-основни от тях:

1. Трябва да имате костюм

Повечето бегачи носят бели панталони, бяла риза и червен шал на врата, както и червен пояс на кръста. Това е неписаният дрескод и трябва да се съобразявате с него, защото е свързан с традицията.

Според легендата, първите бегачи по улиците са били касапите и днешните дрехи доста далечно наподобяват техните тогава. Червеният шал се приписва на католическият светец и покровител на фиестата – свети Фермин, който е обезглавен от французите през 303 г. Митът гласи, че той е взел глвата си и се прибрал в Испания, отишъл в катедралата в Памплона и там умрял. В негова чест започнала религиозна фиеста през 1196 г., а биковете били добавени по-късно.

2. Идеята е да тичате пред биковете, а не да ги пипате

Идеята е да бягате пред грамадните животни, за да покажете кураж. Докосването им не е позволено в очите на закона и гражданите, а за вас може да означава, че сте кандидат-мъртвец в очите на биковете. Да не говорим, че бикът може да подхване някой друг по грешка. Навитият вестник, който носят бегачите, не е за да биете бика с него, а за да измервате дистанцията и да му привличате вниманието, ако се разсея.

36246

3. Винаги има по един гол

Всяка година, когато започне търчането пред биковете, има по някой, който е решил, че ще е по-забавно да бяга гол. Такива полицията ги арестува и снимката им е на първа страница на другия ден. От друга страна, прекалените предпазни мерки също са забранени – без шлемове, каски, защитно облекло, броня и пр. Трябва ви само позволеното облекло и много кураж.

4. Биковете са истински и тичат съвсем наистина

Ако си мислите, че всичко това с биковете е бутафория, значи бъркате. Тези животни не са нито стари, нито слепи, нито рогата им са затъпени. По-големите от тях тежат колко една кола и трябва да знаете, че има вероятност да пострадате сериозно, както всички онези 200-300 души, които страдат в различна степен всяка година.

36243

5. По маршрута няма безопасно място

По време на тичането не е разрешено да се катерите, освен в случай на крайна опасност. Нямате време и да се промушвате под огради или да се криете зад врати, през които биковете ще минат, ако поискат. Звучи невероятно, но най-сигурното е да тичате пред тях.

6. Биковете тичат във всеки ден на фиестата

По телевизията изглежда, все едно всичко свършва с едно тичане в един ден. Всъщност, биковете преследват бегачите всеки ден от 7 до 14 юли. Това означава 48 бика общо и всички те са готови за маратон. Фиестата започва на обяд на 6-и юли и завършва в полунощ на 14-и юли и през цялото време има концерти, танци, състезания, фойерверки и паради.

36245

7. Фиестата привлича знаменитости

 С годините в Памплона са идвали известни личности като Ърнест Хемингуей, Орсън Уелс, Артър Милър, а от наши дни – Джеймс Франко, Чарли Шийн, Денис Родман и др.

Още инфо по въпроса

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин