7 неща, които да правите на действащ вулкан - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 неща, които да правите на действащ вулкан
Автор: Габриела Вълчева
7 неща, които да правите на действащ вулкан

На пръв поглед вулканите не са сред най-примамливите дестинации - не само защото са опасни, но и защото не предлагат кой знае какви забавления.

По-изобретателните хора обаче са намерили начин да извлекат максимума от тях и да ги превърнат в нещо повече от бълващи лава гиганти. Ето кои са седемте забавления, които само един действащ вулкан може да ви предложи:

1. Пикник. Всички знаем колко вкусна е храната, приготвена на въглища. Но малко са щастливците, които знаят какъв е вкусът на храната, приготвена на пепел от лава. На върха на действащ вулкан. Чревоугодници, събирайте се – това е нещо, което си заслужава да опитате.

Повече информация за ресторанта на остров Лансароте, в който приготвят скара на вулкан.

16008

2. Вулканбординг. Спускането по действащ вулкан върху парче дърво ви звучи ужасно забавно? Така е, но то може да бъде и много опасно – повърхността на вулкана далеч не е толкова гладка и мека, като снега например. Има два начина за спускане – може да стоите изправени, като при сноуборд, или седнали, като с шейна. За почитателите на екстремни спортове това е задължително преживяване.

Повече информация за вулканбординга.

15157

3. Хвърляне на камъчета. Ето нещо забавно, което да правите, докато чакате заровените в лавата картофи да се изпекат. В Самоа една от основните атракции са образуваните в застинала лава кухини край морския бряг, които изригват през няколко минути и изхвърлят нагоре масивни количества вода. И камъчета, хвърлени от туристите. Това явно е самоанският еквивалент на хвърлянето на монети във фонтан.

32435

4. Гмуркане. Да, можете и да се гмуркате в калдерата на избухнал вулкан. В случай, че нещата станат напечени. Пример за това е гръцкият остров Санторини. Повече информация за остров Санторини.

1488

5. Игри с лавата. Почовъркайте я с пръчка и вижте как се стича надолу, стапяйки камъни и растения. А ако някога сте се чудили какво е усещането да стъпите в лавата, сега може и сами да опитате. Но каквото и да правите, не забравяйте – от играчка може да стане плачка. Вижте видео, от което ще разберете какво се случва, когато стъпите в лавата.

6. Светлинно шоу. На остров Вануату се гордеят със своите действащи вулкани и са измислили какви ли не атракции, за да привлекат повече туристи на тази иначе доста враждебна земя. Една от основните забележителности тук са природните фойерверки, които връх Ясур щедро раздава. Чудото е най-красиво, когато се наблюдава вечер, по тъмно.

32432

7. Тренировка. Повечето държави, в които има действащи вулкани, организират вулкантурове, които са си една своеобразна (доста тежка) тренировка. Трябва да сте много добре подготвени физически, защото преходите към върха обикновено включват преминаване през тежък кален терен в началото, ронлива повърхност по билото на вулкана и нажежена застинала лава най-отгоре. В Хаваи, например, се организират т.нар. „епически вулкантурове“, които продължават повече от 11 часа. Имайте предвид и че температурата пада рязко на голяма височина, така че трябва да сте добре екипирани.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин