7 песни за пътуване, които не знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 песни за пътуване, които не знаете
Автор: Стефан Стефанов
7 песни за пътуване, които не знаете
Снимка: Paul Mills

Дългите пътувания изискват приятна компания и много добър подбор на музиката. За съжаление, когато говорим за песни за пътуване, често се сещаме за клишетата от радиото, които сме слушали по сто пъти и вече повече дразнят, отколкото ни разпускат.


Не е логично да се ограничаваме с шлагери, тъй като пътуването е афектирало много артисти по различен начин и от това са произлезли някои от най-добрите парчета по темата. Предлагаме ви да чуете 7 от по-неизвестните песни за път – някое от тях може да се окаже следващото ви любимо парче, докато се прибирате отнякъде.

1. Cake

The Distance

Този сингъл от 1996 г. изстреля албума „Fashion Nugget“ в космоса и за кратко Cake станаха най-горещата група в целия свят. Мъкнещият се ритъм, странният текст и безспорната рок тематика правят песента подходяща за тази класация, докато покрай колата ви прелитат къщи, храсти, кучета, мотоциклетисти, телефонни стълбове. Ако си пуснете целия албум, няма да разберете кога сте стигнали.

2. Уилсън Пикет

Mustang Sally

Това парче звучи като нещо, което Уилсън Пикет е измислил в някой бар в Южните щати, докато е гледал минаващите по пътя коли, докато всъщност си е мислел за жени. На ранните рокендрол изпълнители им е било забранено да пеят за секс, затова те са пеели за колите си. Въпреки това, ако предпочитате автомобилния контекст на песента, то тогава става дума за коли. Иначе, каквото и да изпее Уилсън Пикет, звучи по същия начин и със същия заряд.

3. Less Than Jake

History of a Boring Town

Less Than Jake така и не станаха твърде популярни, но през цялата им кариера обиколките по концерти и фестивали не са били никак малко. И стотици пъти се е налагало момчетата от американската ска-пънк банда да се чудят какво да правят, когато в града, в който са пристигнали, им е гадно и скучно, колкото и в предишния. Необходимостта от движение в тази песен ще ви накара да се разтанцувате в колата си, задействани от нейния бърз и свеж ритъм.

4. Би Би Кинг

I`m Moving

Песента е написана от Джо Семпъл и Уил Дженнигс, но блус канонът тук властва. Блусът си е блус и отново изповядва мъжа, който се сбогува с жената, за да тръгне по пътя и така до следващата песен за мъжа, който се сбогува с жената, за да тръгне по пътя. Въпреки клишето, Би Би Кинг вкарва лична емоция в тази песен и това може да се усети.

5. The Heavy

Long Way Frоm Home

Тази песен не е била завършена в продължение ва 8 години, но чакането си е струвало. Парчето на английската фънк-рок банда обгръща темата за непрекъснатото пътуване, далече от всичко и всички, които обичаш. Трудно е когато пропускаш толкова много и когато толкова много пропуска теб, но това е съдбата на музиканта. За слушателите обаче остава чистото злато, останало от страданията му.

6. Countng Crows

Perfect Blue Buildings

Perfect Blue Buildings” също има за инспирация дългата поредица от хотели по време на турнета. Хотели, които си приличат по това, че нямат нищо общо с дома. Бавната мелодия е платно за стихове на изтощен от странстване поет, докато кадифеният глас на Адам Дюриц разказва за видения, за хора, които постоянно се местят, но в крайна сметка не отиват наникъде, освен надолу към пода. Звучи тъжно, но поне е истинско.

7. Боб Дилън

Tangled Up in Blue

Боб Дилън е силно повлиян от ранните американски фолк и блус изпълнители, чийто живот преминава по пътищата. Не е чудно, че самият Дилън по-късно повлиява на многобройни творци със същата тема - пътуването, което променя, докато оставаш същия. Това, което отличава Боб Дилън в тази песен, е историята и начинът, по който я поднася само с помощта на акустична китара, докато разхожда слушателя из цялата територия на САЩ и един живот на пътя.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин