7 полезни фрази за пътуване в чужбина - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 полезни фрази за пътуване в чужбина
Автор: Николина Рускова
7 полезни фрази за пътуване в чужбина
Снимка: Thinkstock/Guliver

Безспорно доста по-практично и удобно е да знаете няколко основни фрази на различни езици, докато пътувате в чужбина, отколкото да крещите думите на родния си език, ръкомахайки енергично в опити да обясните мисълта си. Представяме ви 7 думи и техния превод на 7 езика (английски, френски, немски, италиански, японски, руски и испански), които е възможно да ви спасят кожата и да ви спестят редица неприятности.

1. Здравей

Hello. Bonjour. Guten tag. Ciao. Nihongo. Привет. Hola.

Сред най-полезните фрази по време на пътуване е простичкото, учтиво „здравей“. Поздравяването на хората на родния им език със сигурност ще ви спечели одобрението и симпатиите им. По този начин показвате, че уважавате и искрено се интересувате от местната култура и език. Нищо, че не говорите свободно езика – това ще ви го простят. Просто си представете как чужденец ви казва "Здравей" - няма как да не ви стане драго!

2. Говорите ли английски?

Do you speak English? Parlez-vous anglais? Sprechen Sie Englisch? Parla inglese? Eigo wo hanase masu ka? Вы говорите по английски? Habla usted ingles?

Това ще ви спести ужасно много време. Когато питате някой местен за посоката, започвайки разговора с тази фраза, ще ви стане ясно за нула време дали ще можете да се разберете на английски или трябва да си търсите късмета другаде. Все повече хора по света говорят английски. Той дори се е превърнал във втори език на преподаване в доста международни училища. Затова ако искате да стигнете някъде по-бързо, по-добре спрете някой от по-младите поколения – вероятността те да говорят английски е по-голяма.

3. Благодаря

Thank you. Merci beaucoup. Danke schön. Grazie. Domo arigato. Спасибо. Gracias.

Ако искате да бъдете учтиви и да смаете местните, научете се да казвате „благодаря“ на техния език. Не би ви коствало много усилия, а ответната реакция, която ще получите от хората, ще ви стопли сърцето и ще ви лепне широка усмивка на лицето!

4. Съжалявам/Извинете

I'm sorry. Pardon. Es tut mir leid. Scusi. Gomen nasai. Простите. Perdón.

Фактът, че не говорите местния език, означава, че ще ви се налага да се извинявате за невежеството си почти на всяка крачка. Научете се как да правите това на местния език и ще запазите достойнство си. Дали питате за посоката насред някоя претъпкана улица, или си прокарвате път през тълпата в метрото, едно „съжалявам/извинете“ е невероятен начин да предразположите околните за предстоящото стъпкване на пръстите и краката им.

5. Числата от 1 до 10

Числата са сред най-полезните думи, които един пътешественик може да научи. Те влизат в употреба при редица ежедневни дейности като пазаруване, поръчване на билети или храна в ресторанта. Не забравяйте и пазаренето с продавачите на пазара! Познанието на тези тайнствени думички ще ви даде предимство в преговорите и така ще успеете да си издействате по-добра цена.

6. Колко струва?

How much is it? Est-ce combien? Wie viel kostet es? Quanto Costa? Ikura desu ka? Сколько стоит? Cuanto Cuesta?

Ако възнамерявате да се развилнеете из магазините в търсене на сувенири, задължително научете тази фраза. Така ще покажете на продавачите, че не сте някой си там неопитен турист и трудно ще ви метнат!

7. Не разбирам

I don't understand. Je ne comprends pas. Ich verstehe Sie nicht. Non capisco. Wakaranai desu. Я не понимаю. No comprendo.

Добре ще е да научите и тази фраза, защото безупречно усвоените познания дотук лесно ще заблудят местните, че безпроблемно можете да си разговаряте с тях на родния им език.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин