7 съвета как да пиете кафето си в Париж - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 съвета как да пиете кафето си в Париж
Автор: Peika.bg
7 съвета как да пиете кафето си в Париж

Парижаните може много да харесват своите кафенета, но кафето, което се сервира в града, не се слави с добра репутация. За повечето хора то е слабо, горчиво или дори изгоряло.

Макар кафето в Париж да не впечатлява с кой знае какви вкусови качества, около консумирането му е създадена цяла култура.

Вижте кои са 7-те правила, които трябва да спазвате, ако искате да пиете кафето си като парижаните.

1. Кажете сбогом на дългите кафета с мляко следобед

Единственото време и място, където ще откриете парижани да пият дълго кафе с много мляко, е в техните собствени кухни, докато закусват. Освен това е много вероятно, кафето да е сервирано в купа, вместо в чаша. Към него могат да добавят и някоя поизсъхнала багета от снощната вечеря. Може да ви звучи малко странно, но всъщност е доста приятен начин да започнете деня. Бъдете предупредени: след 10 часа сутринта еспресото е напитката, която 60% от французите избират да пият, докато са навън.

2. Опитайте класическата френска закуска

Ако сте излезли много рано сутринта и не сте успели да си направите горната закуска, посетете някое кафене за класическа парижка закуска. Тя обикновено включва: кафе с мляко, портокалов сок, тънка, препечена багета с масло и конфитюр и кроасанчета. Комбинацията от кофеин и захар може и да не е от най-здравословните, но със сигурност ще ви зареди с настроение и сили за предстоящия ден.

 

7 съвета как да пиете кафето си в Париж

3. Не очаквайте меню и знайте какво искате да поръчате

В зависимост от избраното от вас заведение и времето, когато го посещавате, е възможно, менюто изобщо да не стигне до вас. Не бързайте да се притеснявате, ако това се случи, защото повечето кафенета нямат чак толкова голям избор от напитки. Освен нормалното кафе и кафето с мляко, имате още няколко опции, които можете да поръчате. Едната е кафе крем (café crème), което е комбинация от еспресо и мляко, покрито с пяна. Другата напитка, която можете да поръчате, е кафе алонже (café allongé) - дълго кафе или кафе ноазет (café noisette), което е еспресо с малко горещо мляко.

4. Изберете къде ще пиете кафето си

Обикновено има три места в кафенето, където можете да си вземете от топлата напитка - на терасата, на масата вътре или на касата. Традиционно, ако решите да седнете и да си поръчате кафе на масата, ще ви струва два пъти по-скъпо, в сравнение с поръчка директно на касата. Кафето, което изпиете на масата в кафенето, ще ви струва около 2,50 евро, а ако си го вземете от бара - 1,20 евро.

7 съвета как да пиете кафето си в Париж

5. Не плащайте повече, отколкото струва

Както казахме, местното кафе не е най-доброто, което ще вкусите в живота си и със сигурност не трябва да ви струва повече от няколко евро. Някои от модерните кафенета в града обаче са започвали да увеличават цените си. Ако не държите да изпиете кафето си в изискан интериор, по-добре ги избягвайте, защото няма да получите по-добро качество за тези пари.

6. Не сядайте да маса със салфетки и прибори, ако няма да поръчвате храна

Ако пристигнете около обяд в заведението (между 12:00 и 14:00 часа) и видите, че някои от масите са снабдени със салфетки, прибори и чаши, не сядайте на тях, ако не възнамерявате да си поръчате нещо за хапване. Същото важи и за вечерните ви излизания. Ако не сте сигурни къде да седнете, попитайте сервитьорите. Все пак няма да ви е приятно да ви вдигнат от масата.

7 съвета как да пиете кафето си в Париж

7. Не очаквайте сервитьорът да ви направи снимка

Франция не се хвали с обслужването си на маса, така че не се учудвайте, ако вместо с усмивка, сервитьорът ви посрещне с каменна физиономия. Не го приемайте лично. За тях това е просто работа и те не желаят да стават приятели с клиентите си. Така че колкото и да искате да си направите снимка в кокетното кафене, в което сте седнали, най-добре не молете сервитьора да ви снимка. Почти сигурно е, че ще ви откаже.

Разбира се, тези съвети не са валидни за всички кафенета в Париж. Градът се променя, развива и има места, в които изброените "закони" не важат. Отрийте вашето място и му се насладите с горещо кафе в ръка!

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин