7 смъртоносни места за гмуркане - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
7 смъртоносни места за гмуркане
Автор: Peika.bg
7 смъртоносни места за гмуркане
Снимка: Nektarios Sylligardakis

Гмуркането е един от най-забавните начини да се докоснете до непокътнатия животински и растителен свят под повърхността на морета и океани.

Разнообразието от флора и фауна, от форми и цветове, както и движението във водата увличат много хора към този уникален спорт. Въпреки това, има места по света, където гмуркането е свързано с реален риск за живота по различни причини. Вижте кои са най-опасните места за гмуркане по света.

33091

Остров Коко (Coco’s Island)

Коста Рика

Първо - за да се стигне до там, трябва да се отдели доста време. Този остров се намира на 548 километра от бреговете на Коста Рика, като са необходими 35 часа път. Второ – неприятностите за гмуркачите на това иначе райско място са свързани с обитателите им, защото из богатата океанска фауна под водата има много акули. Това само по себе си означава проблеми.

*

33093

Сеноте Ескелето (Cenote Esqueleto)

Мексико

Ескелето е много популярна сред гмуркачите подводна пещера, която обаче е наричана... „Храмът на обречените“. Другата прилика на името с филмите за Индиана Джоунс е любопитната подробност, че тя се намира под руините на майския град Тулум на полуостров Юкатан в Мексико.

Пещерата включва много други по-малки пещери и тесни проходи, които са трудни дори за опитни гмурци. Дори влизането вътре е леко екстремно и малко като на филм, защото няма стълба, ами направо трябва да скочите във водата долу. След това е доста лесно да се объркате, да се изгубите и накрая да умрете от удавяне, както се е случило със семейство от баща и син през 1996 г.

*

33094

Подводницата U-869

САЩ

По време на Втората световна война германският военноморски флот продължително време извършва успешни нападения над конвои с доставки на храни, оръжие и провизии от САЩ към Англия, а освен това се занимава и с шпионаж. Затова не е чудно, че на дъното на океана, на 97 километра от бреговете на американския щат Ню Джърси, има потънала немска подводница.

Останките от U-869 са открити на дълбочина от 73 метра, което е опасно за всеки гмуркач. Изследването на района при откриването на подводницата е завършило с няколко смъртни случая, заради дълбочината, студа и силните течения.

*

33087

Шахтата (Shaft Sinkhole)

Австралия

В района на град Маунт Гамбие се намира една от най-известните и опасни подводни пещери в света. Регионът там по принцип е пълен със сладководни езера, по-малки пещери и дупки, и те привличат неудържимо гмуркачите.

Специално дупката Шахта е наречена така, защото в нея се влиза през тесен процеп с човешки размери, а за да се стигне до обекта, следват 8 дълги, мрачни метра. Следва огромна мрежа от пещери и проходи, които са толкова дълбоки и сложни, че гмуркането там понякога завършва със смърт.

*

33088

Орлово гнездо

САЩ

Колкото по-дълбоко, толкова по-интересно за гмуркачите. Но на това отдалечено от бреговете на Флорида място нещата не стоят напълно по този начин. Със сигурност има какво да се види под водата, но на 315 метра дълбочина, дори опитните гмуркачи трябва да са много внимателни, защото не един и двама не са изплували обратно на повърхността.

Основният проблем с Орлово гнездо е, че спускането прекалено надолу води до азотна наркоза – състояние на еуфория и обърканост, което може да е много опасно.

*

33092

Самаесан

Тайланд

Дупката Самаесан в Тайландския залив е известно място, но за професионални гмуркачи с отлична екипировка, защото е на дълбочина от 85 метра под водната повърхност. Мястото е много опасно заради силните подводни течения от една страна, а от друга – на дъното има много бомби, защото там навремето е имало военна тестова площадка.

*

33090

Синята дупка

Египет

Това място в Червено море е истинска легенда сред гмуркачите, защото е и най-опасното. Подводната дупка е с дълбочина 130 метра, но тръпката за тях е да плуват под една подводна Арка, за да излязат в открито море.

Проблемът е, че Арката е на 56 метра дълбочина и много гмуркачи не могат да уцелят входа, поради което се спускат прекалено надълбоко. Това е и причината там да има 150 смъртни случая в последните 10 години.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин